Racuchy drożdżowe


Nie mogłam o nich przestać myśleć ostatnimi dniami. Chodził za mną ich smak - smak racuchów smażonych przez babcię w ogromnych ilościach, posypanych grubo cukrem pudrem. Na samą myśl leciała mi ślinka. Tak bardzo się nakręciłam, że mimo moich nieporozumień z drożdżami, postanowiłam takie racuchy przyrządzić własnoręcznie. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus. Wyszły smaczne, nawet bardzo, choć z babcinymi konkurować nie mogły. Podejrzewam, że Ona dodawała do nich jeszcze jeden sekretny składnik: swoje serce :) Będę jeszcze trenować i może pewnego dnia uda mi się przybliżyć do tego smaku. Wszak trening czyni mistrza. Pierwszy raz z racuchami uważam jednak za udany :)

Zdjęcie - Racuchy  drożdżowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • cukie puder do posypania gotowych racuchów
  • olej do smażenia
  • ewentualnie: plasterki jabłka (ja pominęłam, gdyż mój mąż nie lubi racuchów z jabłkami)
Wykonanie:

Rozczyn:

Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego pokruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem i zalać pół szklanki letniego mleka. Odstawić na 10-15 minut. (Drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu)

Do gotowego rozczynu dodać resztę letniego mleka oraz jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste). Odstawić je na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). U mnie objętosć podwoiła się po ok. 40 minutach.

Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w gorącej wodzie (wtedy się nie przykleja tak bardzo). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku). Gotowe racuchy posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Racuchy od Dorotuś

Racuchy od Dorotuś

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia

Racuchy Bachy
8

Racuchy Bachy

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

Szybki chleb na drożdżach instant

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche z jagodami i bezą

Kruche z jagodami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowy budyń jaglany
1

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty