Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością.
Składniki:
20 dkg mąki orkiszowej
(mieszana jasna 630 + 1050)
200 ml mleka
3-4 łyżki cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki drożdży instant
olej do smażenia
1 duże jabłko
cukier puder
Wykonanie:
- do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka
- rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz - że szybko się rumienią, dwa - by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem)