Racuchy drożdżowe z jabłkami
Sezon na jabłka trwa w najlepsze, warto więc go wykorzystać do stworzenia pysznych, pulchniutkich racuchów, za którymi przepadają wszystkie dzieci.
Placki z jabłkami są świetną alternatywą dla klasycznego śniadania i wcale nie zajmują dużo czasu – wystarczą przede wszystkim chęci
Jeśli lubicie przepisy z jabłkami spróbujcie koniecznie przepis na szarlotkę doskonałą oraz apple curd.
Składniki na zaczyn:- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie racuchów z jabłkami:Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min. W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję śmietany – jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.