Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sezon na jabłka trwa w najlepsze, warto więc go wykorzystać do stworzenia pysznych, pulchniutkich racuchów, za którymi przepadają wszystkie dzieci.

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki z jabłkami są świetną alternatywą dla klasycznego śniadania i wcale nie zajmują dużo czasu – wystarczą przede wszystkim chęci

Jeśli lubicie przepisy z jabłkami spróbujcie koniecznie przepis na szarlotkę doskonałą oraz apple curd.

Składniki na zaczyn:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
Składniki na racuchy z jabłkami:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 4 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie zaczynu:

W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie racuchów z jabłkami:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min. W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję śmietany – jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów