Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina.

Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina.

Zdjęcie - Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdecydowanie nie lubię poniedziałków. A gdy do tego za oknem jest taka pogoda jak dziś, to najchętniej nie wyszłabym spod kołdry. Niestety to nie wakacje i obowiązki wyzywają. Ostatnio mam ich więcej, dosłownie mnożą się jak grzyby po deszczu. Oszaleć można. Do tego dziś zdecydowanie żyję w stresie i nawet nie miałam ochoty na gotowanie. Z tej oto przyczyny obiad był bardzo szybki, ale smaczny. Zapraszam Was po przepis.
Zdjęcie - Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Komosa ryżowa z marchewka i daktylami składniki:

  • 150 g komosy ryżowej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 suszonych daktyli
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia


wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w pół talarki, siekamy też czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane warzywa i podsmażamy przez około 5 minut. Komosę ryżową spłukujemy zimną wodą i dodajemy do warzyw razem w winem. Wszystko dusimy do chwili aż wino odparuje. Dolewamy po trochu gorący bulion. Podałam w przepisie około 300 ml, ale możliwe że będzie go potrzebne więcej. Wszystko zależy od tego czy marchewka i komosa będą odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone daktyle. Dusimy potrawę jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Uwagi: Danie możemy podać samo lub jako dodatek do mięsa.

Kategorie przepisów