Quesadillas z kurczakiem i papryką

Quesadillas z kurczakiem i papryką
Zdjęcie - Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos)

Quesadillas to jedna z najpopularniejszych potraw meksykańskich. Generalnie są tu tylko dwa obowiązkowe składniki: tortille i queso, czyli ser. Cała reszta pozostaje do dowolnej kombinacji. W zależności od wybranych dodatków nadają się na śniadanie, obiad, kolację, czy nawet podwieczorek. Mój syn chętnie zabiera takie trójkąciki na drugie śniadanie do zerówki :)
Quesadillas doskonale sprawdzają się również na imprezach (wtedy lepiej użyć placków o mniejszej średnicy, żeby były na jeden kęs).
Dzisiaj zapraszam na wersję z kurczakiem i papryką. Ja składników wcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić.

Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej według przepisu poniżej
½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę
½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
150-200 g startego sera Cheddar
4 tortille 22-25 cm

Tortillę położyć na rozgrzanej na średniej mocy patelni (bez tłuszczu). Posypać ¼ sera. Na serze rozłożyć połowę pozostałych dodatków, znowu posypać ¼ sera. Przykryć 2 plackiem, lekko docisnąć łopatką. Gdy ser się rozpuści delikatnie obrócić na drugą stronę, jeszcze chwilę podgrzać. Zdjąć z patelni, pokroić na trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą.

Marynata do mięsa:

350 g piersi kurczaka
1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
½ łyżeczki mielonego kuminu
duża szczypta mielonego cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta pieprzu czarnego
sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół łyżeczki)
1 łyżka oleju lub oliwy

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w ok. 2 cm kostkę. Przełożyć do miski. Zasypać przyprawami,dodać tłuszcz. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa były pokryte przyprawami.

Podsmażyć na patelni, jeżeli trzeba dodać trochę oleju.

Smacznego!
Zdjęcie - Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów