Quesadillas + guacamole

Quesadillas + guacamole
Kolejną krakowską Noc Muzeów uważam za zaliczoną ;) Tym razem udało mi się zaliczyć 2 muzea – nowo otwarte Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK oraz Muzeum PRL. W MOCAK-u bardzo podobała mi się projekcja starych Kronik, ukazująca zmiany sztuki współczesnej w Polsce i jej postrzegania w latach 1950-1990. Z kolei w Muzeum PRL, prócz wystawy poświęconej Komitetowi Ochrony Robotników, oglądaliśmy projekcje PRL-owskich bajek wyświetlanych na slajdach, a każdy z obecnych czytał po jednym slajdzie. Matko Bosko, jaki był ubaw! :))) Szkoda, że były to tylko 2 krótkie bajki.

***

Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam quesadillas, czyli grillowane meksykańskie tortille z serem. Pierwotny przepis znalazłam w „Księdze Smaków Świata” Buchmanna. W oryginale używano tam przyprawy salsa w proszku oraz plastrów wędzonej szynki. Przyprawy salsa nigdzie u nas nie widziałam, zastąpiłam ją więc pomidorowym sosem salsa. Zamiast szynki użyłam surowej wędzonej kiełbasy, która z powodzeniem może zastąpić meksykańskie chorizo ;) Bo tak naprawdę składniki quesadillas można dowolnie komponować, w zależności od tego, co się lubi. Jedynym koniecznym składnikiem jest „queso” czyli ser. I tortille, oczywiście ;)

Zdjęcie - Quesadillas + guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

QUESADILLAS Z SEREM I (PRAWIE) CHORIZO
(dla 4 osób)
4 pszenne tortille,
4 łyżki sosu salsa,
150g żółtego sera (najlepiej cheddar),
kawałek (dł. ok. 15 cm) kiełbasy wędzonej surowej kiełbasy,
2-3 łyżki oleju

Na połowie każdej tortilli rozsmarować sos salsa, następnie nałożyć po trochę sera i plasterków kiełbasy. Złożyć na pół, delikatnie docisnąć. Posmarować z obu stron olejem za pomocą pędzelka. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) z obu stron, ostrożnie dociskając łopatką. Gotowe quesadillas podzielić na 3 trójkąty i od razu jeść :)


Do quesadillas podałam guacamole. Nie byłam pewna czy mi posmakuje, bo samo awokado zdecydowanie nie znajduje się na liście moich ulubionych owoców. A jednak pasta z niego, po doprawieniu resztą składników, okazała się przepyszna.
W marketach przeważnie można kupić twarde, niedojrzałe awokado – a z doświadczenia wiem, że nie ma nic bardziej wstrętnego niż niedojrzałe awokado. Na szczęście owoc ten dojrzeje w ciągu kilku dni, jeśli zapakujemy go do papierowej torby i schowamy do szafki, jako i ja uczyniłam ;)
Przepis na guacamole, autorstwa Marcina Kręglickiego, znalazłam w starym dodatku „Dobra Kuchnia” do gazety „Polska The Times”.

GUACAMOLE
2 dojrzałe awokado,
pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
1 pomidor,
1 niecała posiekana marynowana papryczka jalapeno (zastąpiłam kawałkiem świeżej czerwonej papryczki chili),
sok z limonki lub cytryny,
1 niecała łyżka posiekanej świeżej kolendry,
1 mały ząbek czosnku,
sól i pieprz

Pomidory obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ posiekać. Awokado obrać, przekroić, usunąć pestki. Rozgnieść owoc widelcem. Dodać cebulę, pomidory, papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Guacamole należy podawać od razu, gdyż pod wpływem tlenu ciemnieje.

Zdjęcie - Quesadillas + guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów