Pyzy ziemniaczane z pasztetową
Witam wszystkich serdecznie w piękny słoneczny dzień, nareszcie chyba zaczynają się te piękne słoneczne dni których tak bardzo potrzebujemy dla naszego dobrego samopoczucia. Dziś zaproponuję wam z wielką przyjemnością ogromne pyzy ziemniaczane z farszem wykonanym ze słynnej pasztetowej, chociaż najlepsza by była ta naprawdę słynna we flaku. Ja wykonałam moje pyzy z takiej jaką posiadałam w domu, pyzy oczywiście można wykonać z dowolnym farszem my jednak bardzo lubimy pasztetową dlatego pomyślałam że to będzie dobre rozwiązanie na w miarę szybki obiad, co tu dużo mówić - pisać zapraszam do zapoznania się z przepisem
- 1 kg ziemniaków przed obraniem,
- 1 jajko rozmiar M,
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
farsz z pasztetowej :
- 400 g pasztetu luksusowego,
- 3 małe czerwone cebule,
- 3 łyżki oleju KUJAWSKI słonecznikowy,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 większy ząbek czosnku
wykonanie :
Na początek zabieramy się za przygotowanie ziemniaków należy je obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać wodę i je osuszyć pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W czasie gdy ugotowane ziemniaki stygną przygotować farsz a mianowicie do miski przełożyć pasztet - pasztetową wsypać majeranek oraz dodać pokrojony w drobniutką kostkę ząbek czosnku a następnie podsmażoną na oleju KUJAWSKIM pokrojoną drobniej cebulę czerwoną już ostygniętą, wszystko za pomocą widelca rozgniatając wymieszać na jednolitą masę
Gdy mamy już przygotowany farsz pasztetowy wtedy ziemniaki całkowicie ostygnięte przecisnąć przez praskę, wbić do nich całe jajko oraz wsypać mąkę pszenną wyrabiając za pomocą dłoni doprowadzić do połączenia się składników na jednolitą masę. Po przygotowaniu masy ziemniaczanej oraz farszu ręce zamoczyć w wodzie, następnie urywać dowolną ilość masy ziemniaczanej rozpłaszczyć ją na dłoni i nakładać farsz sklejając formować pyzę i tak do ostatniej sztukiPrzygotowane pyzy układać na ścierce delikatnie obsypanej mąką aby nie przykleiły się do ścierki, po przygotowaniu już wszystkich pyz a wyszło 8 sztuk różnej wielkości do garnka wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania jak już woda się zagotuje wkładać pyzy w zależności od objętości garnka gdy się zagotują zmniejszyć ogień, jak wypłyną na wierzch wtedy gotować na bardzo wolnym ogniu przez 10 minut. Po wyznaczonym czasie wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której pyzy były gotowaneUgotowane pyzy przełożone na talerz można okrasić cebulką lub podsmażoną dowolną wędliną jak również można jako okrasę wykonać podsmażoną słoninę lub boczek. Pyzy wyszły bardzo smaczne i oczywiście mocno sycące, przygotowane pyzy są na dwie lub trzy osoby ale takie które mało jedzą dla większej ilości osób w rodzinie należy zwiększyć ilość składników. Masa ziemniaczana wyszła tak mięciutka że może służyć latem do śliwek aby przygotować knedle, polecam przygotowanie podobnego dania na obiad będziecie zachwyceni. Farsz po ugotowaniu jest miękki ale gdy zastygną jest już ok, przygotowane pyzy gdy lekko przestygną można podsmażyć na rumiano będą jeszcze smaczniejsze