Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza

Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Pierożki gyoza to mój azjatycki przysmak! Pierożki gyoza wywodzą się oryginalnie z Chin, jednak to te japońskie są chyba najpopularniejsze- podawane są najczęściej jako przystawka, choć jeśli ulepicie ich sporo na pewno stać mogą się daniem głównym, jak nasze poczciwe, polskie pierogi.

Zdjęcie - Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czym nadziewać pierożki gyoza?

Nadzienie do pierożków gyoza przygotować możecie według własnego gustu. Ja pokażę dziś moje ulubione mięsne nadzienie. Gyozy (chyba tak powinnam odmienić?!) faszeruje się surowym, mielonym mięsem (jak znane nam kołduny). Mięso musi być jednak odpowiednio, na wschodnią nutę przyprawione. Dodaje więc do niego świeży, tarty imbir, koniecznie zmiażdżony czosnek, możecie dodać posiekane świeże listki kolendry, szczypior (dymkę), pachnący orzechami olej sezamowy i koniecznie sos sojowy.

Czasami mięsne nadzienie wzbogaca się warzywami np. kapustą pekińską. Należy ją drobno pokroić, a następnie posolić i odstawić na mniej więcej kwadrans. Po tym czasie kapustę odsączamy (puści wodę) i mieszamy z mięsnym nadzieniem.

Zdjęcie - Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować pierożki gyoza?

Najbardziej lubię pierożki gyoza gotowane na parze. Sprawiłam sobie nawet specjalny bambusowy koszyk do takiego gotowania potraw. Możecie jednak sami przygotować “urządzenie” do gotowania na parze. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Nałóż na jego górę sito lub naciągnij sztywno bawełnianą ściereczkę (dookoła obwiąż np. sznurkiem). Ułóż pierożki i przykryj np. odwróconą do góry dnem miską.

Pierożki możecie jednak również ugotować klasycznie w wodzie lub usmażyć na głębokim tłuszczu.

Tradycyjnie ugotowane na parze pierożki przed podaniem obsmaża się z jednej strony na chrupko, na oleju, na rozgrzanej patelni.

Pierożki podaję z sosem przygotowanym na bazie sosu sojowego, z odrobiną octu (ryżowego, winnego, jabłkowego…) i czegoś słodkiego np. miody lub syropu klonowego. Doprawiam do smaku sosem chili lub świeżymi posiekanymi papryczkami. Proporcje sosu dopasujcie do swoich upodobań lub kupcie gotowy sos np. słodki chili.

Zdjęcie - Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto na pierożki gyoza

Tu muszę się przyznać, że sama… najczęściej po prostu kupuję gotowe ciasto na te azjatyckie pierożki. Jest bardzo cienko rozwałkowane, od razu pokrojone na krążki- super wygodne w użyciu! Możecie trzymać je w domowej zamrażarce i w razie ochoty na pyszne gyoza szybko odmrozić i od razu zacząć lepić. Gotowe ciasto na gyozy kupicie w marketach z żywnością azjatycką/ świata. Jedno opakowanie ciasta starcza mi do zrobienia pierożków z ok. 400 g mięsa (1 tacka z marketu).

Możecie wykorzystać też nasze typowe ciasto na pierogi np. z tego przepisu– rozwałkujcie je tylko bardzo cienko!

Zdjęcie - Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mięso mielone - 400-500g (1 opakowanie), używam indyka
  • czosnek - 2 ząbki
  • imbir - ok. 1łyżeczka, świeżo tarty
  • szalotka - 1 sztuka lub 1/2 małej cebuli
  • kolendra - 2 łyżki świeżych listków
  • szczypior - 1 pęczek
  • chili - do smaku
  • sos sojowy - 1 łyżeczka na początek, doprawiamy do smaku
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka, opcjonalnie
  • ciasto na pierożki - 1 opakowanie (ptrz uwagi w tekście)
  • Sos do pierożków:
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • ocet - 1 łyżka, np. ryżowy
  • miód - 1 łyżeczka (lyb np. syrop klonowy)
  • chili - do smaku, opcjonalne
  • kolendra - do podania
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

Przed gotowaniem zachęcam do zapoznania się z całym wpisem, wyjaśniam tak szczegóły przepisu.

Jeśli używasz gotowego ciasta na pierożki- rozmroź je.

Jeśli sam robisz ciasto na pierogi- zapraszam po przepis TUTAJ (klik).

Farsz:

  1. Mięso mielone włóż do miski.
  2. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz szczypior, starty na małych oczkach imbir (bez skórki), posiekane listki kolendry.
  3. Wymieszaj i dopraw do smaku: sosem sojowym, chili, olejem sezamowym…
  4. Mięso z dodatkami odstaw na co najmniej kwadrans, żeby smaki się dobrze połączyły.
  5. Mniej więcej łyżeczkę farszu nakładaj na środek krążka (ok. 8 cm średnicy) cienko rozwałkowanego ciasta.
  6. Sklej brzegi pierożka (najlepiej brzegi lekko zwilżyć wodą- lepiej się wtedy kleją).
  7. Gotowe pierożki układaj w parowniku (patrz tekst) i gotuj na parze ok. 12-14 minut.
  8. Pierożki gyoza podawaj od razu z sosem lub po podsmażeniu na złoto, posypane listkami kolendry, posiekaną dymką, plasterkami chili…

Sos:

  1. Połącz wszystkie składniki sosu: sos sojowy, ocet, miód, chili. Proporcje składników możesz zmieniać wg. własnego gustu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy