Pyszne (!) brownie z fasoli

Pyszne (!) brownie z fasoli

Zdjęcie - Pyszne (!) brownie z fasoli. Bez pszenicy, bez cukru. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kochani! Witam Was po przerwie w Nowym Roku ;*
Życzę piękna i szczęścia. Abyście robiąc w grudniu podsumowanie, pomyśleli sobie - 'to był d o b r y rok!' <3 <3 <3


Proszę przepis na kolejne zdrowe ciacho - bezsprzecznie najlepsze jakie do tej pory zrobiłam (obok mojego bananowego chlebka bez glutenu).
Lekkie i delikatne, super wilgotne. Spróbujcie koniecznie, szczególnie jesli szukacie zdrowych alternatyw do tradycyjnych słodyczy ;)




Zdjęcie - Pyszne (!) brownie z fasoli. Bez pszenicy, bez cukru. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne (!) brownie z fasoli
(porcja na mała tortownicę; średnica 16 cm)

350 g czerwonej fasoli (może być z puszki; jeśli gotujemy - waga po ugotowaniu)
4 jajka (u mnie M)
3 łyżki gorzkiego kakao
2 bardzo dojrzałe banany (niewielkie, ok. każdy ok 80 g po obraniu)
3 łyżki ksylitolu (lub więcej, jeśli jest Wam mało słodkie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki oleju kokosowego + do nasmarowania blachy


*opcjonalnie, 10 suszonych śliwek, posiekanych


polewa:
1 tabliczka czekolady (dobrej jakosci)
1 łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie, 1 łyżka naturalnego miodu




Wszystkie składniki (oprócz śliwek) blendujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy posiekane śliwki, mieszamy (można dodać jeszcze rodzynki, orzechy czy kawałki czekolady :) )
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
Tortownicę smarujemy olejem kokosowym (lub masłem klarowanym), przekładamy do niej masę.
Pieczemy ok 30 - 35 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, zanim zaczniemy kroić.

Składniki polewy roztapiamy w garnuszku z grubym dnem. Polewamy wystudzone ciacho.


Smacznego!






Zdjęcie - Pyszne (!) brownie z fasoli. Bez pszenicy, bez cukru. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów