Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny
Najlepszy omlet z jagodami na swiecie jaki znam, i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z jagod przy krojeniu kazdego nastepnego kesa omletu.Wspanialy,cudowny pyszny,po prostu kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci.
Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm
2 jajka
2 lyzki maki orkiszowej 630 (lub zwyklej pszennej)
2 lyzeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 garstki jagod lub borowki amerykanskiej
1 lyzka masla ghee
Wykonanie:
- odzielic zoltka od bialek
- bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane
- zmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltka
- na najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukrem
- goraca patelnie wysmarowac maslem
- wylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora ani tak pozostanie lekko plynna
- delikatnie lopatka omlet odwrocic,by sciela sie gorna warstwa z jagodami i smazyc 1-2 minuty
- zsunac omlet na talerz
- podawac z posypany cukrem pudrem