Puszysty i delikatny- prosty sernik (bez spodu)
Wiem, że wiele osób obawia się przygotowywania sernika. Bo albo źle wyrośnie, albo opadnie, albo będzie suchy, albo albo albo… Tym przepisem udowodnię Wam, że upieczenie idealnego, wilgotnego i delikatnego niczym chmurka sernika to nie żadna czarna magia. Wystarczy trzymać się tylko kilku wskazówek, a sernik idealny wyląduje na Waszym stole (ku zachwytowi całej rodziny ;).
Ale kolejno.
Jak upiec sernik doskonały?Do upieczenia dobrego sernika niezbędny będzie dobry twaróg. Ja kupuję takie już zmielony, bez żadnych dodatków (zwykle zapakowany jest w wiaderko). Możecie użyć twarogu w kostce i samemu zmielić go na domowej maszynce. Najlepiej 2-3 razy, aby był zupełnie gładki. Przed pieczeniem wystawcie twaróg z lodówki, powinien mieć temperaturę pokojową.
Aby masa serowa była puszysta, jajka z cukrem muszą być ubite na jasną, gęstą piane. Pamiętajcie, by ubijać jajka w czystej (np. nie tłustej, suchej) misie, inaczej nie staną się wystarczająco puszyste.
Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temp. pokojową.
Upieczony sernik pozostaw po pieczeniu w zamkniętym piekarniku jeszcze przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmuje z pieca naczynie z wodą, w którym piekło się ciasto (patrz uwagi poniżej) i zostawiam sernik do całkowitego wystygnięcia. Nawet na całą noc.
Najważniejszy etap to jednak pieczenie sernika w kąpieli wodnej.
Przepis - Wydrukuj przepis Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?Pieczenie sernika w kąpieli wodnej sprawia, że wyjmiemy z piekarnika idealnie wilgotne, lekkie i równo wrośnięte ciasto. Doskonałe!
Aby upiec sernik w kąpieli wodnej przygotuj foremkę, w której będzie się piekł i bardzo dokładnie owiń z zewnątrz folią aluminiową. Warto przy okazji zaopatrzyć się w szczelną tortownicę, to też pomoże, aby woda nie przeniknęła w trakcie pieczenia do ciasta. Baaardzo (!) dokładne przygotowanie foremki przed pieczeniem, to znaczy jej idealnie szczelne owinięcie folią jest podstawą powodzenia całej akcji o kryptonimie „sernik idealny”.
- Potrzebujemy teraz drugie naczynie, do którego wstawimy tortownicę z sernikiem.
- W przestrzeń między oboma naczyniami wlewamy wrzącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
- Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy! To naprawdę nic trudnego.
Sernik z dzisiejszego przepisu upiekłam bez żadnych dodatków, możecie jednak wzbogacić go rodzynkami, skórką cytryny lub kandyzowaną pomarańczą.
Do pieczenia sernika wykorzystałam foremkę o średnicy ok. 20 cm. Większa foremka sprawi, że sernik będzie niższy (ale równie pyszny :)
Składniki:
- twaróg sernikowy - 1/2 kg
- jajko - 5 szt (rozmiar M)
- cukier - 1/2 szklanki + 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżka (z prawdziwą wanilią)
- budyń waniliowy / śmietankowy - 2 łyżki (suchego, proszku)
- masło - 60 g, rozpuszczone i przestudzone
Żeby upiec sernik idealny, zapoznaj się proszę z uwagami w tekście obok.
Piekarnika nastaw na temp. 160 oC.
- Twaróg zmiksuj z rozpuszczonym i przestudzonym masłem oraz budyniem (proszkiem), aż będzie puszysty. Odstaw.
- Do czystej misy wbij jajka, ciągle ubijając wsypuj partiami oba rodzaje cukru. Masz uzyskać jasną i puszystą masę o dużej objętości.
- Twaróg delikatnie (np. mikserem na małych obrotach) połącz z ubitymi jajkami.
- Masę przełóż do szczelnie owiniętej z zewnątrz folią aluminiowa tortownicy.
- Przygotuj kąpiel wodną: formę z ciastem umieść w większym naczyniu.
- W przestrzeń między oboma naczyniami wlewamy wrzącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
- Sernik piecz ok. 1 godz. 15 minut. Upieczony sernik pozostaw po pieczeniu w zamkniętym piekarniku jeszcze przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij z pieca naczynie z wodą, w którym piekło się ciasto (patrz uwagi poniżej) i zostawiam sernik do całkowitego wystygnięcia. Nawet na całą noc.