Puszyste bułki z makiem

Puszyste bułki z makiem

Zapach świeżego pieczywa unoszący się po domu jest cudowny i nie równa się z niczym. Nawet najgorsza domowa bułka jest lepsza od najlepszej sklepowej. Bo o ile jeszcze można kupić dobry chleb o tyle bułki są do niczego, przynajmniej te do których ja mam dostęp.Dlatego piekę kolejne i zanosi się, że przynajmniej na razie nie przestanę.

Zdjęcie - Puszyste bułki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 120 g masła
  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • mak do posypania

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do podrośnięcia. Gdy drożdże są już wysokie przesiać mąkę, sól, dodać mleko i jajka oraz miód. Wyrobić lekko ciasto i dodać rozpuszczone gorące masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie odgazować ciasto, uformować wałek i podzielić na ok. 12 części. Z każdej uformować bułkę. Układać bułki na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować mlekiem i posypać makiem. Odstawić na 15 min, następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec. ok. 15-20 min, aż bułki będą miały piękny złoty kolor.

Smacznego:)

Kategorie przepisów