Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki

Ekstra puszyste i bardzo mięciutkie bułeczki! Najlepsze jakie jadłam! Zachwycamy się nimi całą rodziną, po upieczeniu znikają błyskawicznie :). Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, dobrze się z nim pracuje. Gorąco polecam Wam ten przepis do wypróbowania na najbliższe śniadanie lub kolację. Jeśli szukacie więcej inspiracji, zapraszam do zakładki z przepisami na domowe bułki – klik. Jeśli skorzystacie z przepisu, dajcie koniecznie znać jak wyszły i smakowały! :)


Zdjęcie - Puszyste bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PUSZYSTE BUŁECZKI

(12 sztuk)


Zaczyn :

25 g świeżych drożdży

100 ml letniego mleka

1 łyżka cukru

Ciasto :

600 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

150 ml letniego mleka

100 g masła

2 duże jajka

Dodatkowo :

1 jajko

mak


Jak przygotować puszyste bułeczki :

Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, masło, jajka (powinny być w temperaturze pokojowej!) i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut. Ponownie przełożyć do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (lub dłużej, ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Blachę do pieczenia o wymiarze 36x26 wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę, zaciągając ciasto do dołu. Układać je w małych odstępach po 3 w rzędzie obok siebie. Blachę przykryć ściereczka i odstawić bułeczki do wyrośnięcia na około 40 minut (powinny urosnąć na tyle, że zaczną się ze sobą stykać). Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Wyciągnąć i odstawić do przestudzenia.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!



Kategorie przepisów