Pumpernikiel z pastą z pieczonego kurczaka
Dzisiaj podaję kolejną propozycję drobnych przystawek. Drobne kanapeczki na żytnim pumperniklu z puszystą pastą jajeczną z pieczonym kurczakiem. Do przygotowania pasty kanapkowej możesz użyć mięsa kurczaka które pozostało z obiadu (może to być mięso z ćwiartek, skrzydełek czy pałek kurczaka). Możesz też celowo upiec nieco więcej kurczaka z myślą o przygotowaniu pasty. Pasta z pieczonego kurczaka jest przepysznym i sycącym dodatkiem do kanapek, odpowiednio doprawiona z niewielką ilością majonezu ma puszystą konsystencję. Fantastycznie skomponowała się z pumperniklem, bardzo lubię też przygotowywać bułki z tą pastą kanapkową, kiedy planujemy jakąś wycieczkę i potrzebujemy wałówkę.
Pumpernikiel to jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa, to ciemny wypiek razowy na zakwasie, powstały z pełnoziarnistej mąki żytniej. Pumpernikiel można kupić w różnych kształtach: w postaci tradycyjnych cienko krojonych prostokątnych kromek, ale także w formie maleńkich krążków, idealnych do przygotowania małych przekąsek.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 20 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 310 kcal
Miniaturowe kanapeczki z pastą z pieczonego kurczaka na krążkach żytniego chleba pumpernikla. Pumpernikiel z pastą jajeczną z kurczakiem.
Składniki:1 opakowanie krążków chlebka żytniego pumpernikla
nasiona granatu
rzodkiewki
natka pietruszki
- PASTA Z PIECZONEGO KURCZAKA
4 jajka
2 upieczone ćwiartki kurczaka
2 czubate łyżki majonezu
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- PASTA Z PIECZONEGO KURCZAKA
- Do przygotowania przepisu potrzebujesz upieczonego kurczaka. Najlepiej przygotowując na obiad pieczonego kurczaka, upiec go więcej z myślą o przygotowaniu tej pasty (w ten sposób przyrządzisz dwie pieczenie na jednym ogniu i zaoszczędzisz energię). Ćwiartki kurczaka natrzyj solą i pieprzem, obłóż marynatą z przyprawy do kurczaka i oleju rzepakowego, pozostaw w marynacie na 1 – 3 godzin.
- Mięso przełóż do formy żaroodpornej, na dno wlej 100 ml chłodnej wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra, dół na 60 – 75 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw do wystudzenia.
- Przypieczoną skórkę i mięso zdejmij oddzielając je od kości, po czym poszatkuj nożem najdrobniej jak to możliwe. Do pasty jajecznej możesz zużyć zarówno mięso jak i chrypiącą skórkę. Przygotowanego kurczaka przełóż do miski.
- Jajka ugotuj na twardo, ołup ze skorupek i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do siekanego mięsa z kurczaka.
- Dodaj też majonez (najlepiej majonez Kielecki), posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko razem. Pastę z pieczonego kurczaka pozostaw na 30 minut dla lepszego przeniknięcia smaków.
- KANAPECZKI NA PUMPERNIKLU
- Na każdy krążek żytniego pumpernikla nałóż łyżeczkę pasty jajecznej z pieczonym kurczakiem. Wierzch udekoruj wedle uznania, u mnie to plasterek rzodkiewki, kilka słodkich nasion granatu i listek natki pietruszki.
- Pumpernikiel możesz zastąpić słonymi krakersami.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook