Pulpety ze szpinakim w sezamie
Mięciutkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem szpinaku, czosnku takie na jednego kęsa. Podaję je jako przystawkę - oj szybko znikają ... polecam
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 400 g świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać rozgnieciony przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy wrzucić liście szpinaku i przesmażyć następnie przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Całość wymieszać z jajkiem oraz namoczoną bułką i uformować kuleczki wielkości dużego orzacha włoskiego i obtoczyć w sezamie. Tak przygotowane pulpety układam w garnku do gotowania na parze i gotuj ok 20 minut.
Przestudzone pulpety układam na kiełkach rzodkiewki lub brokuła a na każdej kulce kładę odrobiny pasty paprykowej z bakłażanem.
Smacznego