Pulpety ze szpinakim w sezamie

Pulpety ze szpinakim w sezamie

 

Zdjęcie - Pulpety ze szpinakim w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięciutkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem szpinaku, czosnku takie na jednego kęsa. Podaję je jako przystawkę - oj szybko znikają ... polecam

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku lub 3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz do smaku 

Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać rozgnieciony przez praskę czosnek doprawić solą i pieprzem. 

Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy wrzucić liście szpinaku i przesmażyć następnie przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Całość wymieszać z jajkiem oraz namoczoną bułką i uformować kuleczki wielkości dużego orzacha włoskiego i obtoczyć w sezamie. Tak przygotowane pulpety układam w garnku do gotowania na parze i gotuj ok 20 minut. 

Przestudzone pulpety układam na kiełkach rzodkiewki lub brokuła a na każdej kulce kładę odrobiny pasty paprykowej z bakłażanem. 

Smacznego  

Zdjęcie - Pulpety ze szpinakim w sezamie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów