Pulpety zapiekane z ziemniakami i pomidorami

Pulpety zapiekane z ziemniakami i  pomidorami

Tradycyjne pulpety, ziemniaki i pomidory to chyba dość popularny zestaw w polskiej kuchni. Ale moje dzisiejsze danie jest włożone do naczynia żaroodpornego, polane sosem śmietanowo-jajecznym  i zapieczone.  Czasami wystarczy tylko tyle, żeby urozmaicić zwykły obiad. Pomysł podpatrzyłam w czerwcowym numerze Soli i Pieprzu.

Zdjęcie - Pulpety zapiekane z ziemniakami i  pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 600 g mielonego mięsa
  • 4 jaja
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g śmietany 30%
  • 150 g śmietany 12%
  • słodka mielona papryka
  • 100 g startej goudy

Ziemniaki umyć i ugotować. Wystudzić. Cebulę obrać i posiekać. Wymieszać z mięsem, 1 jajem i bułka tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą brązowe. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki przekroić i razem z pulpetami włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć, przekroić i ułożyć na wierzchu. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Obie śmietany wymieszać z resztą jaj. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zapiekankę polać sosem. Zapiekać około 30 minut. 5 minut przed końcem posypać startym serem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów