Pulpety z indyka w sosie z marchewką
Okres świąteczny za nami i chociaż mięsa mamy przesyt, to myślę, że taki obiad chętnie przygotujecie razem ze mną:-) Delikatne mięso indycze w sosie marchewkowym, to idealna propozycja zwłaszcza dla dzieci - bardzo chętnie zajadają te pulpeciki:-) Zresztą nie tylko one;-)
Składniki:
- około 70 dkg mielonego mięsa z indyka,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- sól, pieprz,
- świeży koperek,
- bulion drobiowy,
- 1-2 marchewki,
- mąka pszenna,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie: Bułkę namoczyć w zimnej wodzie przez około 15 minut. Miękką odsączyć i dodać do mięsa. Dodać sól, pieprz, jajko i posiekany koperek. Dobrze wyrobić masę. Formować z mięsa kulki, obtoczyć w mące i podsmażyć rumieniąc na oleju rzepakowym. Podsmażone pulpeciki wrzucić na gotujący się bulion i gotować około 20 minut. W międzyczasie dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pod koniec rozpuścić 1 łyżkę mąki w wodzie i hartując gorącym sosem wlać do gotujących się pulpetów. Zagotować i doprawić przyprawami. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub makaronem.