Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami
Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 150-200 g fety, rozdrobnionej
- około 35 oliwek czarnych, pokrojonych
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 jajko
- po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- natka pietruszki, pokrojona
- mąka, olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- garść świeżych listków bazylii
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie dobrze wymieszać. Formować małe pulpeciki, które należy obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na odrobinie rozgrzanego (ale nie gorącego) oleju podsmażyć cebulę i czosnek uważając, żeby nie spalić czosnku. Doprawić pieprzem. Dodać pomidory z puszki, posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos.
Smacznego
Drukuj / PDF