Pulpeciki w sosie azjatyckim
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pęczek bazylii
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
200ml mleczka kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
30g świeżego imbiru
1 łyżeczka suszonych płatków chili
200g ryżu basmati
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do mielonego mięsa dodajemy mąkę ziemniaczaną, płatki chili, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz połowę drobno posiekanych liści bazylii. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie rękami lekko natłuszczonymi olejem formujemy z masy mięsnej niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim pulpeciki przez kilka minut, aż się zrumienią z obu stron. Odkładamy je na talerz, a na patelnię dolewamy odrobinkę oleju. Wrzucamy posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz imbir. Chwilę smażymy, po czym dokładamy pomidory pelati, sos sojowy i mleczko kokosowe. Mieszamy, a kiedy sos się zagotuje wkładamy do niego znowu pulpeciki. Gotujemy jeszcze około 8 minut. Dodajemy pozostałe świeże listki bazylii i podajemy z ugotowanym ryżem basmati.
Przepis Pascala Brodnickiego z moimi zmianami.