Pudding figowy z jabłkami

Pudding figowy z jabłkami

Trudno  nie kochać puddingów- są słodkie, wilgotne, świetne do jedzenia zarówno na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i schłodzone, z kleksem gęstej śmietany.

Zdjęcie - Pudding figowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednym z pierwszych (i do dziś moich ulubionych!) puddingów, jakie jadłam  i przygotowywałam jest TEN daktylowy od Nigelli Lawson. Mój dzisiejszy trochę go przypomina, tez jest wilgotny i ma mocny, karmelowy aromat. Figi wnoszą tu jednak ciekawy efekt, ich malutkie pestki świetnie chrupią podczas jedzenia!

Zdjęcie - Pudding figowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój pudding upiekłam w małych filiżankach, dzięki czemu porcje mają ładny kształt małych półkul.

Zdjęcie - Pudding figowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji przygotujecie 4 porcje deseru. Mój podałam z łyżką gęstej śmietanki na wierzchu, polany syropem kokosowym i posypany posiekanymi pistacjami. Istna rozpusta!

Zdjęcie - Pudding figowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jabłko - 1 szt np. Ligol
  • figi suszone - 100 g, miękkie
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • woda - 1/4 szklanki
  • mąka pszenna - 100 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 60 g
  • cukier brązowy - 100 g
  • jajko - 1 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:

Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę. Posiekaj figi. Jabłka i figi włóż do rondelka, zalej woda, dodaj sodę i gotuj ok. 5 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Ostudź.

Masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową oraz solą. Wbij jajko, zmiksuj.

Dodawaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia oraz figi.

Filiżanki (lub inne naczynka do zapiekania) nasmaruj masłem. Do każdej wlej do 4/5 wysokości ciasto na pudding. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20-25 minut.

Przed wyjęciem puddingu z naczynek lekko go ostudź lub podawaj od razu w filiżankach.

Kategorie przepisów