Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo

Pudding chlebowy – znany na całym świecie, u nas stosunkowo rzadko pieczony. Ale dlaczego by tego nie spróbować zmienić? Ile to razy zdarza nam się wyrzucać pieczywo własnoręcznie upieczone, czy też kupione? Z pewnością w wielu domach przytrafia się to częściej niż mogłoby, gdybyśmy znali sposoby na smaczne przetwarzanie go.

Pokazywałam już kiedyś muffinki z czerstwego chleba, czy też stratę z niezupełnie świeżych croissantów. Dziś natomiast przyszedł czas na pudding chlebowy. Kultowa pozycja w wielu krajach. Zdecydowanie warta wypróbowania. W mojej wersji pudding przybrał formę ciasta i przyznam, że taką rolę spokojnie może pełnić. Świetnie smakuje już na ciepło, ale i w temperaturze pokojowej nie jest gorszy. Na moim stole pojawił się z bitą śmietaną i tak smakował nam najbardziej. Szczególnie z filiżanką mocnego espresso.

Pudding chlebowy to nic innego niż czerstwa chałka, nawet kilkudniowa, namoczona w jajku i mleku. Mój wypiek podkręciłam cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Ten zestaw przypraw jest idealny do tego rodzaju przepisów, ale oczywiście można je nieco zmodyfikować. W końcu to Wy panujecie nad swoimi wypiekami, a nie one nad Wami.

Pudding chlebowy świetnie sprawdzi się jako słodki deser lub podwieczorek dla naszych milusińskich, ale po wystudzeniu jest wystarczająco zwarty, by zabrać go ze sobą do szkoły lub pracy. Tak słodki drobiazg z pewnością przyda się w momencie spadku energii w ciągu długiego dnia.

Zdjęcie - Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pudding chlebowy Prosty sposób na wykorzystanie czerstwej chałki lub maślanych bułek. Smaczny i pożywny na słodkie śniadanie, podwieczorek lub deser. Drukuj przepis Skomentuj Czas przygotowania: 15 minutes Czas gotowania: 40 minutes Okazja: Deser, Podwieczorek, ŚniadanieRodzaj dania: Ciasta, Dla Dzieci, Do lunchboxa, Zero Waste Porcji: 9 porcji Składniki
  • 1 duży bochenek chałki lub 8 bułeczek maślanych czerstwych
  • 6 jajek
  • 850 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 50 g migdałó w słupkach lub płatki
Przygotowanie krok po kroku
  • Chałkę (koniecznie czerstwą) pokrój w 2cm kostkę i przełóż do formy o wymiarach 20x30cm wyłożonej pergaminem.
  • Jajka rozmąć z dużej misce.
  • Dodaj mleko, cukier oraz przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotowanym płynem zalej chałkę. Dopilnuj, by wszystkie kawałki były zamoczone w mleku. Dociśnij i pozostaw na 15 minut aż bułka wchłonie cały płyn.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Posyp pudding migdałami i piecz około 40 minut lub do momentu aż łatnie się zarumieni i wyrośnie.
  • Przestudź. Pudding podawaj lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Zdjęcie - Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Lizaki bezowe
2

Lizaki bezowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kokosowa panna cotta
1

Kokosowa panna cotta

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser jogurtowy z owocami
1

Deser jogurtowy z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Deser Bounty z fasoli

Deser Bounty z fasoli

Tyna Tyna
In cooking we trust

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
3

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Budyń kokosowo-porzeczkowy

Budyń kokosowo-porzeczkowy

figmara figmara
figowe smaki