Ptysie z farszem serowo-grzybowym

Ptysie z farszem serowo-grzybowym
Zdjęcie - Ptysie z farszem serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptysie z farszem serowo-grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 400 ml wody
  • 6 jaj
  • 10 g cukru
  • 4 g soli
na farsz:
  • 500 g grzybów
  • 200 g sera o intensywnym smaku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 150 g cebuli
  • 30 ml oleju
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie Zagotować wodę z margaryną i łyżeczką soli. Zdjąć z ognia i szybko wsypać mąkę. Energicznie mieszać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podgrzewać, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i elastyczna. Wystudzić.


Do schłodzonej bazy dodawać po jednym jajku oraz cukier i miksować, aż składniki się połączą. Ciasto przekładać do rękawa i wyciskać na blachę okrągłe ptysie, zachowując odstępy.

Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż będą złociste. Ostudzić.


Grzyby i cebulę pokroić. Podsmażyć na oleju. Po kilku minutach podlać winem, oprószyć tymiankiem i dusić pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie odkryć i odparować. Doprawić i ostudzić.


Ser zetrzeć i połączyć z grzybami. Nożem odcinać czubki ptysiów i wypełniać farszem. Podgrzać w piekarniku przez 5-10 min., aż ser się rozpuści.


Porada:

Ptysie świetnie będą smakowały z pieczarkami, a jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich namoczone wcześniej suszone grzyby leśne.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów