Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Zdjęcie - Ptysie z bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto parzone robiłam kiedyś bardzo często, najczęściej oczywiście do karpatki. Dlatego kiedy padła propozycja ptysi w ramamch akcji Ciasto na niedzielę nie zastanawiałam się zbyt długo.

Oczywiście największy problem miałam z wyciśnięciem a raczej z uformowaniem ładnych kształtów. To co wycisnęłam na blachę nie było zbyt udane ale w gorącym piekarniku znacznie poprawiło swój wygląd. Dlatego nie trzeba się przejmować. Ptysie przełożyłam najzwyklejszą bitą śmietaną. Smakowały wspaniale.

Razem ze mną piekli ptysie a także eklerki:

 

Składniki

Instrukcje

 

W garnku zagotować wodę z margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę  i energicznie ucierać. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do wystygnięcie. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką  w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach, ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić i nadziać ulubioną masą.

Schłodzona kremówkę umieścić w wysokim naczyniu, dodac cukier i ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego i nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ptysie z bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów