Ptasie mleczko babci Mani

Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Mani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 galaretki o różnych smakach
Przygotowanie

Mocno schłodzone mleko (min. 24 godziny w lodówce) rozlej po równo do dwóch szklanek. Jedną galaretkę wsyp do trzeciej szklanki i zalej wrzącą wodą tak, aby poziom wody był ok. 2 cm powyżej poziomu proszku. Wymieszaj dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Jedną porcję mleka przelej do wysokiego naczynia, dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj mikserem na puszystą pianę. Dodaj przestudzoną galaretkę, jeszcze przez chwilę ubijaj i przelej do tortownicy lub innej formy i schowaj do lodówki. W analogiczny sposób przygotuj drugą porcję ptasiego mleczka i wylej ją na zastygniętą pierwszą warstwę. Gotowe ptasie mleczko przechowuj w lodówce.

Po całkowitym zastygnięciu ptasie mleczko możesz pokroić i polać polewą czekoladową.


Historia przepisu z szuflady Babci Mani:

"Przepisy mojej teściowej przechowuję jak relikwię. Choć od wielu lat nie ma jej wśród nas, wracam do nich aby zrobić przyjemność mojemu mężowi. Karteczki są dziś już mocno pożółkłe, mają ponad 20 lat. Z rozrzewnieniem wspominam nasze pierwsze spotkanie i niedzielny obiad. Na deser podano domowe Ptasie Mleczko, wprost rozpływało się w ustach a dodać należy, że były to czasy kiedy w sklepach półki sklepowe nie uginały się pod ciężarem frykasów. Każda gospodyni starała się radzić sobie z tą sytuacją, jak mogła najlepiej. Smak domowego Ptasiego Mleczka pamiętam do dziś i choć teraz wystarczy wejść do sklepu i kupić to, na co ma się ochotę, ja często wracam do tych starych przepisów."

Przepisy z tych kategorii

Serowe placuszki śniadaniowe
1

Serowe placuszki śniadaniowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik kawowy z bezą i kremem
1

Sernik kawowy z bezą i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni

Śniadaniowe bułeczki z pestkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Sernik gotowany na miodowych c…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mango lassi

Mango lassi

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Sposób na kasztany

Sposób na kasztany

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zimowa jaglanka z owocami

Zimowa jaglanka z owocami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kkwabaegi
1

Kkwabaegi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Zapiekanka z ziemniaków i brokułów
2

Zapiekanka z ziemniaków i brok…

figmara figmara
figowe smaki

Gorąca czekolada do picia

Gorąca czekolada do picia

Kaś Kaś
Bake&Taste

Szczodraki na święto 3 Króli

Szczodraki na święto 3 Króli

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie