Pszenno-żytnie podpłomyki ze słonecznikiem
Lubię od czasu do czasu przygotować szybkie podpłomyki, które są świetnym dodatkiem np. do azjatyckich potraw. Można je także potraktować jak tortille i zawinąć z ulubionymi składnikami. Takie podpłomyki zazwyczaj robię bez dodatku drożdży, czy zakwasu, ale tym razem postanowiłam przygotować ich drożdżową wersję. Wzbogaciłam je o słonecznik.
Podpłomyki to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy, ale także dla tych, którzy nie mają w domu piekarnika, bowiem przygotowuje się je na patelni.
Czas całkowity: 1 godz 32 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 32 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 250 ml
- ziaren słonecznika - 60 g
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 100 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- wałek
- ściereczka
- patelnia
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, słonecznik, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i mieszamy ciasto 2 minuty do połączenia składników w elastyczną kulę.
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek (w razie potrzeby można podsypać mąką).
4. Tak przygotowane podpłomyki smażymy na suchej patelni, po ok. 2 minuty z każdej strony.