Pszenno-żytnie bułki z czarnuszką
Tak dawno nie piekłam pieczywa, że już prawie zapomniałam jak to lubię. Szybko nadrabiam więc zaległości i dzisiaj proponuje pyszne bułki pszenno-żytnie z dodatkiem czarnuszki. Ziarna oczywiście można dodać ulubione, ale muszę przyznać, że czarnuszka pasuje tu idealnie.
Składniki
- mąka pszenna chlebowa - 250 g
- mąka żytnia 760 - 250 g
- ciepła woda - 300 ml
- masło - 100 g
- drożdże - 20 dag
- sól - 1 łyżeczka
- miód - 1 łyżeczka
- czarnuszka - do posypania
- jajko - do posmarowania
Instrukcje
Z drożdży, łyżki mąki pszennej i kilku łyżek ciepłej wody zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, następnie wyrośnięty rozczyn i wodę, Zagarniając mąkę do środka wyrobić ciasto, następnie dodać gorące rozpuszczone masło. Ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-70 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i wyrobić je ponownie. Uformować wałek i podzielić na równe części, z każdej uformować zgrabna bułkę. Układać na wysmarowanej masłem blaszce, odstawić do podwojenia objętości. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego:)