Pszenno-żytni chleb na zakwasie
PDF Button
Pyszny chleb na zakwasie, wilgotny i długo utrzymujący świeżość oraz o chrupiącej skórce. Tu przypominam przepis na zakwas, który będzie potrzeby do wykonania tego chleba. Chleb przygotowuje się dwuetapowo. Przepis sprawdzony, krąży między perfekcyjnymi gospodyniami.
Dzień 1
mąkę pszenną, wodę oraz zakwas mieszamy w dużej misce, odstawiamy do następnego dnia, przykrywamy kuchenną ściereczką. Po kilku godzinach całość powinna zacząć lekko się burzyć i pienić.
Dzień 2
wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy zawartość miski z poprzedniego dnia. Ciasto będzie bardzo gęste, trudne do wymieszania ale na tyle miękkie, by przełożyć je za pomocą drewnianej łyżki do formy.
Przygotowujemy dużą keksówkę, wykładamy papierem. Przekładamy ciasto, wygładzamy. Ja swoje posypałam nasionami słonecznika. Nasiona można też dodać do ciasta i wymieszać aby także znajdowały się w środku chleba. Odstawiamy na 2-3 godziny aby troszkę wyrosło.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st., chleb pieczemy przez 1 godzinę, aż skórka mocno zbrązowieje. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy, by się nie zaparzył, studzić na kratce.
Do krojenia należy użyć ostrego noża, by przebić się przez dość twardą i chrupką skórkę chleba. W środku czeka na was wilgotny i puszysty miękisz.
Smacznego!