Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami
Kupiłam ostatnio mąkę orkiszową z zamiarem upieczenia jakichś smacznych bułeczek dla mojego synka, którego chcę przyzwyczaić do jedzenia zdrowszego pieczywa. U Liski znalazłam przepis na pszenno-orkiszowe bułki z dodatkiem ziaren, miodu i masła. Wprawdzie są to bułeczki z mąką pszenną, ale myślę, że następnym razem upiekę z samego orkiszu, gdyż te bardzo nam posmakowały. Użyłam mąki orkiszowej chlebowej, do ciasta dorzuciłam siemię lniane, a także siemieniem posypałam wierzch bułek. Dziecku bardzo smakowały, nam także. Serdecznie polecam.
Jedna bułeczka zawędrowała z nami nawet nad morze ;)
Składniki (14 małych lub 9 dużych bułek):
*250 g mąki orkiszowej zwykłej (użyłam orkiszową chlebową typ 1100)
*250 g mąki pszennej, dowolnej
*300 ml wody
*1 łyżka miękkiego masła
*20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
*opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku (użyłam siemię lniane)
*opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego lub drobno utłuczonego anyżu (pominęłam)
*1 łyżka miodu
*1 łyżeczka soli
do posmarowania: 1 jajko rozbełtane z 1 łyżeczką śmietany, mleka lub wody
do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp -użyłam siemię lniane
Wykonanie:
Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Wlać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut, by drożdże "ruszyły".
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta uformować 14 małych bułeczek lub 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły.
Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Piec bułki 12-15 minut (większe pieką się dłużej, małym może to zająć 10-12 minut).
Smacznego :)