Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami
Kwintesencją Tabbouleh jest pietruszka, to kluczowy składniki nie tylko tej sałatki, ale również całej palestyńskiej kuchni i jest tam traktowana z dużym szacunkiem. Nikt tak naprawdę nie pamięta skąd wzięła się Tabbouleh, prawdopodobnie przybyła do Jerozolimy z Libanu i Syrii, pewne jest jedno, że szybko stała się integralną częścią palestyńskiego dziedzictwa. Tabbouleh to sałatka pietruszkowa, a nie bulgurowa, choć ilość pietruszki zmienia się w zależności od tego kto ją przygotowuje, Libańczycy używają jej naprawdę niewiele. podczas gdy Palestyńczycy sypią więcej.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
4 pstrągi
sól, pieprz
sok i skórka z cytryny
4 ząbki czosnku
oliwa extra vergine
ok 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce
Tabbouleh
3 pęczki pietruszki
1 pęczek mięty
1/3 szklanki kaszy bulgur
sok z 1 cytryny
ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
1 pomidor
1/2 cebuli
Przygotowanie:
1. Pstrągi myjemy i osuszamy, mieszamy ze sobą ok 1/3 oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min
2. Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na ok 10 min, następnie mieszamy widelcem
3. Miętę i pietruszkę drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pomidora pozbywamy szypułek i pestek, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy wszystkie pokrojone składniki z kaszą
4. W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz , zalewamy tabbouleh, mieszamy
5. Pstrągi krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie, ok 1 min z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut
6. Na patelnię po smażeniu pstrągów wrzucamy pomidorki koktajlowe, z gałązkami, szybko smażymy na dużym ogniu, uwaga pryskają, kiedy się przyrumienią zdejmujemy na talerz
7. Pstrągi podajemy z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
4 pstrągi
sól, pieprz
sok i skórka z cytryny
4 ząbki czosnku
oliwa extra vergine
ok 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce
Tabbouleh
3 pęczki pietruszki
1 pęczek mięty
1/3 szklanki kaszy bulgur
sok z 1 cytryny
ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
1 pomidor
1/2 cebuli
Przygotowanie:
1. Pstrągi myjemy i osuszamy, mieszamy ze sobą ok 1/3 oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min
2. Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na ok 10 min, następnie mieszamy widelcem
3. Miętę i pietruszkę drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pomidora pozbywamy szypułek i pestek, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy wszystkie pokrojone składniki z kaszą
4. W kubku mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz , zalewamy tabbouleh, mieszamy
5. Pstrągi krótko obsmażamy na rozgrzanej oliwie, ok 1 min z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10 minut
6. Na patelnię po smażeniu pstrągów wrzucamy pomidorki koktajlowe, z gałązkami, szybko smażymy na dużym ogniu, uwaga pryskają, kiedy się przyrumienią zdejmujemy na talerz
7. Pstrągi podajemy z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami