Pstrąg łososiowy z selerem i jabłkami
filet z pstrąga łososiowego
sól, pieprz
sok z cytryny
1 kwaśne jabłko (Boskoop)
1 mały seler korzeniowy (wielkości jabłka)
1 szalotka
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła klarowanego
Z filetu zdjąć skórę. Opukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Seler obrać, opłukać, pokroić w cienkie paski lub utrzeć na tarce.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić na nim szalotkę, dodać seler i smażyć mieszając aż seler będzie prawie miękki. W razie potrzeby można dodać trochę wody.
Następnie dodać jabłko, połowę orzechów, sól i pieprz. Smażyć razem aż jabłka będą miękkie.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła. Przesmażyć na niej pozostałe orzechy, a następnie z obu stron filet z pstrąga.