Pstrąg łososiowy z selerem i jabłkami

Pstrąg łososiowy z selerem i  jabłkami
przepis:

filet z pstrąga łososiowego

sól, pieprz

sok z cytryny

1 kwaśne jabłko (Boskoop)

1 mały seler korzeniowy (wielkości jabłka)

1 szalotka

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki masła klarowanego

Z filetu zdjąć skórę. Opukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Seler obrać, opłukać, pokroić w cienkie paski lub utrzeć na tarce.

Jabłko obrać, pokroić w kostkę.

Szalotkę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić na nim szalotkę, dodać seler i smażyć mieszając aż seler będzie prawie miękki. W razie potrzeby można dodać trochę wody.

Następnie dodać jabłko, połowę orzechów, sól i pieprz. Smażyć razem aż jabłka będą miękkie.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła. Przesmażyć na niej pozostałe orzechy, a następnie z obu stron filet z pstrąga.

Zdjęcie - Pstrąg łososiowy z selerem i  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów