Pstrąg en croute

Dzisiejszą obiado-kolację robiłam w biegu, na raty, w międzyczasie. Przepis Jamiego Olivera z ostatniego dodatku do GW.

Zdjęcie - Pstrąg en croute  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pstrąg en croute

2 opakowania ciasta francuskiego po 250 g

80 dag pstrąga l. łososia

świeżo zmielony pieprz

liście bazylii

20 dag mozzarelli

3-4 pomidory

jajo

pasta tapenada:

1 szklanka oliwek (powinny być czarne, czarne i jeszcze raz czarne, ale ja zawsze wybieram zielone, tak mam, po prostu je dużo bardziej lubię)

2 łyżki kaparów

opcjonalnie mała puszka anchois

jeśli anchois to i mleko

skórka i sok z cytryny

1/3 szklanki dobrej oliwy

łyżeczka dobrej musztardy

2 ząbki czosnku

pieprz

łyżka brandy

Anchois wkładam do mleka na ok. 30 minut, by je odsolić. Odcedzam. Wszystkie składniki (poza mlekiem) miksuję. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę, by pasta się "przegryzła".

Z ryby pęsetą wyjmuję ości. Na środek prostokąta z ciasta francuskiego nakładam pstrąga, smaruję go pastą tapenade. Posypuję listkami bazylii. Na wierzchu układam plastry pomidorów i kawałki mozzarelli. Posypuję pieprzem. Skrapiam oliwą.

Boki ciasta składam tak, by środek pozostał odsłonięty. Brzegi smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę w 190 stopniach przez ok. 25 minut.

Do ryby pasuje mieszanka sałat z sosem vinigret.

Zdjęcie - Pstrąg en croute  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło dot. pasty tapenade - Internet

Przepisy z tych kategorii

Grillowany łosoś w ciepłym winegrecie z pigwówką
2

Grillowany łosoś w ciepłym win…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Łosoś z cieście francuskim
10

Łosoś z cieście francuskim

Laura Laura
Cafe Babilon

retrowspominki

retrowspominki

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Keks z rodzynkami w rumie

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w sosie tatarskim
1

Śledzie w sosie tatarskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Grzanki z sałatką z wędzonego pstrąga tęczowego i czarnej soczewicy
1

Grzanki z sałatką z wędzonego…

figmara figmara
figowe smaki

Ryba z jarmużem pod beszamelem
1

Ryba z jarmużem pod beszamelem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie w sosie musztardowym
1

Śledzie w sosie musztardowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim