Przysmak Trzech Króli
W święto Trzech Króli pieczono ciasto z jednym jedynym migdałem w środku. Tego kto znalazł go w swym kawałku, obwoływano"migdałowym królem". Proponowany deser nawiązuje do tego zapomnianego zwyczaju.
Składniki:
biszkopty
15 dag mielonuch migdałów
łyżeczka masła startego na wiórki
łyżka margaryny
szklanka mleka
3 żółtka
2 białka
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy lub zapach
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 migdał
4 kostki gorzkiej czekolada
łyżka soku z cytryny
na poncz:
1/4 szklanki mocnej kawy
łyżeczka cukru
2 łyżki spirytusu
Na dnie płytkiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną ułożyć biszkopty. Przygotować poncz, mieszając przecedzoną kawe z łyżeczka cukru i spirytusem. utrzec zółtka z cukrem pudrem, ugotować mleko z cukrem waniliowym, dodac łyzke m,aki ziemniaczanej i gotowac do zgestnienia. Lekko przestudzic, dodać mielone mogdały, masło, a gdy masa całkiem przestygnie, dodac ubita na sztywno piane z białek( w trakcie ubijania dodac sok z cytryny, pod koniec płaska łyżkę mąki ziemniaczanej). Wymieszać delikatnie z masą, wrzucić cały migdał. wylać mase na biszkopty. Zapiekac 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po przestudzeniu posypać pokruszoną czekoladą.