Przysmak Trzech Króli

Przysmak Trzech  Króli

W święto Trzech Króli pieczono ciasto z jednym jedynym migdałem w środku. Tego kto znalazł go w swym kawałku, obwoływano"migdałowym królem".  Proponowany deser nawiązuje do tego zapomnianego zwyczaju.

Zdjęcie - Przysmak Trzech  Króli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przysmak Trzech  Króli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

biszkopty

15 dag mielonuch migdałów

łyżeczka masła startego na wiórki

łyżka margaryny

szklanka mleka

3 żółtka

2 białka

10 dag cukru pudru

cukier waniliowy lub zapach

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 migdał

4 kostki gorzkiej czekolada

łyżka soku z cytryny

na poncz:

1/4 szklanki mocnej kawy

łyżeczka cukru

2 łyżki spirytusu


Na dnie płytkiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną ułożyć biszkopty. Przygotować poncz, mieszając przecedzoną kawe z łyżeczka cukru i spirytusem. utrzec zółtka z cukrem pudrem, ugotować mleko z cukrem waniliowym, dodac łyzke m,aki ziemniaczanej i gotowac do zgestnienia. Lekko przestudzic, dodać mielone mogdały, masło, a gdy masa całkiem przestygnie, dodac ubita na sztywno piane z białek( w trakcie ubijania dodac sok z cytryny, pod koniec płaska łyżkę mąki ziemniaczanej). Wymieszać delikatnie z masą, wrzucić cały migdał. wylać mase na biszkopty. Zapiekac 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po przestudzeniu posypać pokruszoną czekoladą.

 

Kategorie przepisów