Przyprawa do piernika
Przyprawę do piernika wykorzystuję na tysiąc sposobów: do kakao, do gorącej czekolady, do naleśników z kakao, do grzanego wina (można dać więcej goździków) albo herbatki malinowej, do ciast (ostatnio np. do marchewkowego). Uwielbiam ten smak, więc zimą dodaję gdzie się da :-) A te przepiękne naczynka na zdjęciu, to oczywiście dzieło utalentowanej Asi z Made By You. To miejsce dla każdego, kto chce samodzielnie coś pomalować, ale też można kupić gotowe unikalne prace.
- 1 łyżka imbiru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 9 ziaren zmielonego ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- anyżek
Duże i ziarniste zapakować do młynka do kawy i zmielić. Wymieszać wszystko i przesypać do szczelnego pojemnika. Można eksperymentować i zmieniać proporcje. Jeśli lubicie zapach kardamonu można zwiększyć jego ilość, albo jeśli chcecie, żeby było ostrzejsze dodać więcej pieprzu.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Zobacz rowniez:Egg NogSałatka Nicejska - menu oscarowe 2013Bliny Demidoff z filmu Uczta BabettePad Thai