Przepyszny pasztet rybny
Wiadomo, jak Wielkanoc- to pasztet. Tym razem jednak w wersji mniej oczywistej, bo to pasztet rybny. Pyszny, aromatyczny, delikatny- doskonały podany na zimno z porcją ostrego chrzanu.
Do przygotowania pasztetu użyć możecie w zasadzi dowolnej ryby o białym mięsie: dorsza, miruny, morszczuka… Ja dodaję też poro kopru, bo dla mnie koperek to zapach wiosny ( a poza tym wspaniale komponuje się z delikatną rybą).
Pasztet możecie upiec „klasycznie” to znaczy po prostu wstawić do piekarnika lub ” w kąpieli”, to znaczy formę z pasztetem umieścić w większym naczyniu i przestrzeń między nimi wypełnić gorącą wodą. Taki pasztet nie będzie miał przypieczonej skórki, będzie za to bardzo delikatny (i upieczony bez ryzyka przesuszenia).
Proporcje na foremkę ” z kominem” o średnicy ok.25 cm.
Składniki:- dorsz - 700 g, filet bez skóry
- bułka - 1 szt (może być czerstwa)
- mleko - 1/2 szklanki
- cebula - 1 szt
- olej - 2 łyżki
- jajko - 3 szt
- bułka tarta - 2 łyżki (do obsypania foremki)
- masło - 2 łyżki (do nasmarowania foremki)
- koper, natka - 4 łyżki, posiekane
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
Bułkę podziel na mniejsze kawałki i namocz w mleku przez ok. 15 minut.
Do misy blendera (lub użyj maszynki do mięsa) włóż filety ryby, jajka, namoczoną bułkę i cebulę. Dopraw solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową. Zmiksuj. Dodaj posiekaną natkę i koperek.
Foremkę do zapiekania pasztetu wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej masę rybną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 2 godzin, aż masa stężeje i na wierzchu ładnie się zarumieni (możesz upiec też pasztety „w kąpieli wodnej”, patrz uwagi przy zdjęciach).
Ostudzony (!) pasztety wyłóż na talerz, podawaj np. z chrzanem.