Przepyszny pasztet rybny

Przepyszny pasztet rybny

Wiadomo, jak Wielkanoc- to pasztet. Tym razem jednak w wersji mniej oczywistej, bo to pasztet rybny. Pyszny, aromatyczny, delikatny- doskonały podany na zimno z porcją ostrego chrzanu.

Zdjęcie - Przepyszny pasztet rybny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania pasztetu użyć możecie w zasadzi dowolnej ryby o białym mięsie: dorsza, miruny, morszczuka…  Ja dodaję też poro kopru, bo dla mnie koperek to zapach wiosny ( a poza tym wspaniale komponuje się z delikatną rybą).

Zdjęcie - Przepyszny pasztet rybny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet możecie upiec „klasycznie” to znaczy po prostu wstawić do piekarnika lub ” w kąpieli”, to znaczy formę z pasztetem umieścić w większym naczyniu i przestrzeń między nimi wypełnić gorącą wodą. Taki pasztet nie będzie miał przypieczonej skórki, będzie za to bardzo delikatny (i upieczony bez ryzyka przesuszenia).

Zdjęcie - Przepyszny pasztet rybny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę ” z kominem” o średnicy ok.25 cm.

Składniki:
  • dorsz - 700 g, filet bez skóry
  • bułka - 1 szt (może być czerstwa)
  • mleko - 1/2 szklanki
  • cebula - 1 szt
  • olej - 2 łyżki
  • jajko - 3 szt
  • bułka tarta - 2 łyżki (do obsypania foremki)
  • masło - 2 łyżki (do nasmarowania foremki)
  • koper, natka - 4 łyżki, posiekane
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.

Bułkę podziel na mniejsze kawałki i namocz w mleku przez ok. 15 minut.

Do misy blendera (lub użyj maszynki do mięsa) włóż filety ryby, jajka, namoczoną bułkę i cebulę. Dopraw solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową. Zmiksuj. Dodaj posiekaną natkę i koperek.

Foremkę do zapiekania pasztetu wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej masę rybną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 2 godzin, aż masa stężeje i na wierzchu ładnie się zarumieni (możesz upiec też pasztety „w kąpieli wodnej”, patrz uwagi przy zdjęciach).

Ostudzony (!) pasztety wyłóż na talerz, podawaj np. z chrzanem.

Kategorie przepisów