Przepis na puszyste kokosowe racuchy
Przepis na racuchy
Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym.
- Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy
- idealne na podwieczorek dla dzieci
- wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy
Przepis na racuchy
PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka.
Jak zrobić racuchy
Oto składniki i przepis krok po kroku na racuchy
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki mokre:
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego (ew. zwykłe)
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 3 łyżki roztopionego, wystudzonego masła (lub oleju)
- 2 łyżki soku z cytryny
Racuchy przepis
Krok 1.
- W dużej misce umieścić wszystkie składniki suche, przemieszać. Zrobić dołek na środku i dodać składniki mokre.
- Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, a następnie powoli zagarniać suche składniki. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki.
- Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut.
Krok 2.
- W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła.
- Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, odwrócić placuszki szpatułką na drugą stronę. Dosmażyć, na małym ogniu. Powtarzać z pozostałym ciastem.
Gotowe racuchy podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, owoce, dżem, jogurt albo ulubiony syrop.
Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Racuchy.
Racuchy.