Przepis na puszyste kokosowe racuchy

Przepis na puszyste kokosowe racuchy

Zdjęcie - Przepis na puszyste kokosowe racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na racuchy

Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym.

 

  • Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy
  • idealne na podwieczorek dla dzieci
  • wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy


Zdjęcie - Przepis na puszyste kokosowe racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na racuchy

PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka.

Jak zrobić racuchy

Oto składniki i przepis krok po kroku na racuchy

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego (ew. zwykłe)
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 3 łyżki roztopionego, wystudzonego masła (lub oleju)
  • 2 łyżki soku z cytryny


Racuchy przepis
Krok 1.

  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki suche, przemieszać. Zrobić dołek na środku i dodać składniki mokre.
  • Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, a następnie powoli zagarniać suche składniki. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki.
  • Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut.

Krok 2.

  • W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła.
  • Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, odwrócić placuszki szpatułką na drugą stronę. Dosmażyć, na małym ogniu. Powtarzać z pozostałym ciastem.

Gotowe racuchy podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, owoce, dżem, jogurt albo ulubiony syrop.

Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

Zdjęcie - Przepis na puszyste kokosowe racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRacuchy.
Zdjęcie - Przepis na puszyste kokosowe racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRacuchy.
Zdjęcie - Przepis na puszyste kokosowe racuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów