Przepis na piernik świąteczny dojrzewający
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska.
Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze jest skorzystać minimum tydzień przed Wigilią. U nas w domu, upieczony i zawinięty w folię spożywczą piernik, już od kilku dni czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas.
PS.
Zdarzało mi się już przygotowywać piernik świąteczny dojrzewający 4 tygodnie, także był wyśmienity.
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - składniki
- 2 szklanki miodu (około 600 g)
- 1 szklanka cukru (śmiało można odwrócić proporcje z miodem),
- 2 lub 3 jajka
- pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%)
- łyżka stołowa sody
- pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami
- bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd)
- domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach)
- około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej)
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów
Dwie szklanki miodu i szklankę cukru roztopić do uzyskania złotego koloru - to prawdziwe wyzwanie i wyżyny sztuki kulinarnej, bo ta mikstura wrząc pieni się i trudno dojrzeć co jest na dnie. Piana jest zawsze jaśniejsza, więc co jakiś czas zsuwamy garnek z ognia i próbujemy odgarnąć pianę na boki.
Kiedy miód i cukier się rozpuszczą zalewamy je zaparzoną kawą (razem z fusami) i zagotowujemy. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, ponieważ po wlaniu kawy następuje ostra erupcja mikstury.
Przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy pozostałe składniki (śmietana, jajka, soda, bakalie) oraz stopniowo podczas wyrabiania ciasta dosypujemy mąkę w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy piernik świąteczny dojrzewający jest już gotowy (patyczek powinien być suchy).
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający dla użytkowników Kohersen Mycook Użytkownicy robota Kohersen Mycook będą mieli znacznie ułatwione zadanie. Miód i cukier umieszczamy w naczyniu głównym i podgrzewamy przez 5 minut w temperaturze 90 stopni, obroty 2. Masę pozostawimy do lekkiego przestygnięcia.
Do przestudzonej masy, przez otwór w pokrywie dodajemy zaparzoną kawę, ustawiamy czas 2 minuty, temperatura 90 stopni, obroty 2. Kiedy robot skończy pracę masę postawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do zimnej masy dajemy połowę mąki i pozostałe składniki (śmietana,jajka, soda, bakalie) Wyrabiamy ciasto - czas 4 minuty, opcja wyrabianie ciast.
Masę przelewamy do miski i stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej.
Całość dokładnie mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy świąteczny piernik dojrzewający jest już gotowy (patyczek powinien być suchy).
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający należy do moich ulubionych, polecam.