Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii
Składniki:
ciasto:/foremka 26/20/
- 300 g cukinii
- 240 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 160 g cukru
- 125 g soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 80 g oleju roślinnego
- 1 ł.łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g czekolady z orzechami/laskowymi/
nadzienie:
- 600 g cukinii
- 0,5 szklanki cukru
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 galaretka agrestowa
- 1 łyżeczka żelatyny do deserów
nadzienie
- 600 g cukinii
- 0,5 szklanki cukru
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 galaretka agrestowa
- 1 łyżeczka żelatyny do deserów
oraz: 600 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki agrestowe ciasto:
-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.
-W osobnym naczyniu wymieszać sok jabłkowy z miodem ,olejem i startą cukinią.
-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika ngrzanego do 180 stC na ok.40 minut.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Zimne przekroić na pół.
nadzienie: -Cukinię obrać, wydrążyć nasiona pokroić w kostkę. -Przełożyć do garnka , podlać odrobiną wody i zagotować. -Dodać cukier, skórkę cytrynową i gotować 5-8 minut. -Do gorącej masy wsypać galaretkę agrestową i żelatynę. -Wymieszać i odstawić do przestudzenia. śmietana -Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a potem obniżyć obroty.
-Pod koniec ubijania dodać cukier.
-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.
wykończenie:
-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.
-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.
-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę.
Jeśli ciasto jest już poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć np. folią aluminiową /podwójną/ i zalać ciasto.
-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch można udekorować bitą śmietaną.