Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii

Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii

Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

ciasto:/foremka 26/20/

  • 300 g cukinii
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 160 g cukru
  • 125 g soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g oleju roślinnego
  • 1 ł.łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g czekolady z orzechami/laskowymi/



nadzienie:

  • 600 g cukinii
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów

nadzienie

 

  • 600 g cukinii
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów

oraz: 600 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki agrestowe Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ciasto:
-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.
-W osobnym naczyniu wymieszać sok jabłkowy z miodem ,olejem i startą cukinią.
-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika ngrzanego do 180 stC na ok.40 minut.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Zimne przekroić na pół.
Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami nadzienie: -Cukinię obrać, wydrążyć nasiona pokroić w kostkę. -Przełożyć do garnka , podlać odrobiną wody i zagotować. -Dodać cukier, skórkę cytrynową i gotować 5-8 minut. -Do gorącej masy wsypać galaretkę agrestową i żelatynę. -Wymieszać i odstawić do przestudzenia. śmietana -Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a potem obniżyć obroty.
-Pod koniec ubijania dodać cukier.
-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.
Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami wykończenie:
-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.
-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.
-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę.
Jeśli ciasto jest już poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć np. folią aluminiową /podwójną/ i zalać ciasto.
-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch można udekorować bitą śmietaną.

Zdjęcie - Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów