Przekładane ciasto migdałowe z malinami

Przekładane ciasto migdałowe z malinami

To ciasto należy do gatunku niepokornych - ciężko jest uformować je tak, żeby ładnie wyglądało; ciężko też ukroić zgrabny kawałek. Zdecydowanie jednak jego smak pozwala zapomnieć o tym, że nie do końca jest fotogeniczne. W sam raz na pochmurną, deszczową pogodę - poprawia humor jak nic :)

Zdjęcie - Przekładane ciasto migdałowe z malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

25 dag mielonych migdałów

100 g masła

20 dag cukru (dałam połowę tego)

cukier waniliowy

1/2 łyżeczki proszku

2 jajka

Dekoracja:

45 dag konfitury z malin

50 dag świeżych malin

200 ml kremówki

5 dag cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fixu

Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 równe części i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj kawałki ciasta na placki o średnicy ok. 22 cm. Piecz je w 180 stopniach przez 12-15 minut, na złoty kolor. Dwa ostudzone krążki posmaruj dżemem i rozłóż na nich 3/4 malin. Ułóż krążki jeden na drugim i przykryj trzecim krążkiem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem, posmaruj górny krążek i udekoruj pozostałymi malinami. Ciasto włóż na jakiś czas do lodówki - najlepiej kroi się, kiedy trochę nasiąknie.

Zdjęcie - Przekładane ciasto migdałowe z malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów