Przekładane ciasto migdałowe z malinami
To ciasto należy do gatunku niepokornych - ciężko jest uformować je tak, żeby ładnie wyglądało; ciężko też ukroić zgrabny kawałek. Zdecydowanie jednak jego smak pozwala zapomnieć o tym, że nie do końca jest fotogeniczne. W sam raz na pochmurną, deszczową pogodę - poprawia humor jak nic :)
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
25 dag mielonych migdałów
100 g masła
20 dag cukru (dałam połowę tego)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku
2 jajka
Dekoracja:
45 dag konfitury z malin
50 dag świeżych malin
200 ml kremówki
5 dag cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 równe części i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj kawałki ciasta na placki o średnicy ok. 22 cm. Piecz je w 180 stopniach przez 12-15 minut, na złoty kolor. Dwa ostudzone krążki posmaruj dżemem i rozłóż na nich 3/4 malin. Ułóż krążki jeden na drugim i przykryj trzecim krążkiem. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem, posmaruj górny krążek i udekoruj pozostałymi malinami. Ciasto włóż na jakiś czas do lodówki - najlepiej kroi się, kiedy trochę nasiąknie.