Przedświątecznie: chlebek czekoladowy z wiśniami, czyli wielka improwizacja


Chlebek czekoladowy z wiśniami
250 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 160 g cukru pudru czekolada mleczna czekolada deserowa 2/3 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajo pół szklanki wiśni z zalewy, oczywiście bez pestek
Wykonanie banalnie proste. Składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder oraz posiekaną mleczną czekoladę mieszamy w miseczce. Czekolada powinna być pokrojona, połamana na większe kawałki, które podczas pieczenia rozpuszczą się, tworząc ciasto o kremowej konsystencji. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki mokre: mleko, olej, jajko, wiśnie*. Następnie produkty mokre wlewamy do suchych, mieszając całość. Ciasto wykładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną keksówek. Pieczemy 20-25 minut w 190° C (termooobieg) – do suchego patyczka.
Po wyjęciu chlebków z piekarnika dekorujemy je uprzednio przygotowaną polewą - rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z dodatkiem kilku wiśni wraz z kroplą zalewy.
*Sprawdzone: wiśnie ze słoika nadają się do tego idealnie. Wiśnie z drzewa są odrobinę zbyt mdłe i nie przełamują odpowiednio smaku czekolady. Wiśnie jednak należy odpowiednio odsączyć - nie mogą być zbyt wilgotne.
Smacznego!
- Mr. & Mrs. Sandman


