Prosty mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi
Kochani chciałabym Wam zyczyć, najpiekniejszych, najradośniejszych, prawdziwie rodzinnych i wiosennych Świąt! Zapraszam również na kawałek mazurka, który został zjedzony w połowie zanim kajmak dobrze ostygł:)))) skorzystałam z przepisu Olgi Smile
Składniki:
Ciasto kruche:
180 g mąki
100 g zimnego masła
4 łyzki zimnej wody (takiej prosto z lodówki)
1 łyżka cukru pudru
Kajmak:
puszka mleka skondensowanego słodzonego (użyłam gotowanego)
50 g masła
1 łyzka esencji waniliowej, ekstraktu lub cukier waniliowy (użyłam aromatu śmietankowego)
2 kopiaste łyżki prażonych płatków migdałów
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera i miksujemy przez chwile do czasu, aż powstanie masa zbijająca sie w kulki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, formujemy dużą kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy prostokąt. Brzegi ciasta zwijamy w ruloniki, tak aby powstał zgrabny rant. Ciasto wstawiamy na 30 minut do schłodzenia w lodówce. Po schłodzeniu pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy kajmak. Na patelnie teflonową wylewamy mleko skondensowane, dodajemy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewamy ja na spód mazurka i posypujemy podprażonymi na suchej płatkami migdałów.