Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Zdjęcie - Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka dni temu przygotowałam specjalny wpis z myślą o wszystkich początkujących domowych piekarzach (zapraszam do lektury). Nie chciałabym się powtarzać, bo we wpisie starałam się zamieścić wszystkie najważniejsze informacje, które będą przydatne do tego, aby rozpocząć swoją przygodę z zakwasem.

Dzisiaj kontynuacja tematu w postaci prostego przepisu na chleb pszenno-żytni na zakwasie.

Jeśli posiadacie już zakwas i rozumiecie na czym polega jego dokarmiane to możecie przejść do etapu wykorzystania go do wypieku. Chleb nazwałam prostym, bo ciasto nie zawiera wielu dodatków i nie wymaga długiego zagniatania. Wystarczy krótko wymieszać ze sobą mąkę pszenną (każda o typie wyższym niż 500 będzie się do tego nadawała) z mąką żytnią jasną. Do ciasta dodajemy aktywny zakwas żytni, sól oraz wodę. Składniki mieszamy jedynie do połączenia, przekładamy do formy i zostawiamy na 5 godzin. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, a po 40 minutach mamy już pyszny bochenek chleba. Prawda, że brzmi prosto? Teraz sprawdźcie to w praktyce :)

Zdjęcie - Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 180 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 330 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka płatków owsianych (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko mieszamy składniki do dokładnego połączenia.
  2. Formę keksówkę (11x24cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem/masłem i posypujemy płatkami owsianymi.
  3. Ręce zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi (ten etap można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  6. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

 

3.1.09

 

Kategorie przepisów