Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie
Kilka dni temu przygotowałam specjalny wpis z myślą o wszystkich początkujących domowych piekarzach (zapraszam do lektury). Nie chciałabym się powtarzać, bo we wpisie starałam się zamieścić wszystkie najważniejsze informacje, które będą przydatne do tego, aby rozpocząć swoją przygodę z zakwasem.
Dzisiaj kontynuacja tematu w postaci prostego przepisu na chleb pszenno-żytni na zakwasie.
Jeśli posiadacie już zakwas i rozumiecie na czym polega jego dokarmiane to możecie przejść do etapu wykorzystania go do wypieku. Chleb nazwałam prostym, bo ciasto nie zawiera wielu dodatków i nie wymaga długiego zagniatania. Wystarczy krótko wymieszać ze sobą mąkę pszenną (każda o typie wyższym niż 500 będzie się do tego nadawała) z mąką żytnią jasną. Do ciasta dodajemy aktywny zakwas żytni, sól oraz wodę. Składniki mieszamy jedynie do połączenia, przekładamy do formy i zostawiamy na 5 godzin. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, a po 40 minutach mamy już pyszny bochenek chleba. Prawda, że brzmi prosto? Teraz sprawdźcie to w praktyce
5.0 z 1 ocen
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.
Porcje: 1
Składniki
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 330 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka płatków owsianych (opcjonalnie)
Instrukcja
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko mieszamy składniki do dokładnego połączenia.
- Formę keksówkę (11x24cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem/masłem i posypujemy płatkami owsianymi.
- Ręce zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi (ten etap można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
3.1.09