Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Zdjęcie - Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To takie ciasto,które robi się w zasadzie samo. Ubite jajka, trochę cukru, mąki i biszkopt gotowy (mój piekłam na wiejskich jajkach, stąd ten „kosmiczny” żółty odcień:). Na wierzchu rozsmaruj trochę ulubionego dżemu, nałóż ubitą śmietankę, owoce i już cudny deser gotowy!

Zdjęcie - Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój biszkopt upiekłam w małej foremce o średnicy ok. 18 cm. Jeśli chcesz przygotować większy placek, podwój proporcje i wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut.

Zdjęcie - Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z białkami, które zostały po upieczeniu biszkoptu, polecam migdałowe babeczki – do ich przygotowania potrzebne są z kolei tylko białka. Przepis na babeczki znajdziesz TU (link).

Zdjęcie - Prosty biszkopt z bitą śmietaną i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • żółtko - 3 szt
  • gorąca woda - 3 łyżki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • bita śmietana - do podania
  • owoce - do podania
Przygotowanie:

Żółtka ubij ze szczyptą soli i gorącą wodą na puszystą, jasnożółtą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier.

Gdy cały cukier się rozpuści, dodaj do masy mąkę (najlepiej przesianą) z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15-20 minut. Ostudź.

Ciasto ozdób wg. uznania ubitą śmietanką i owocami.

Kategorie przepisów