Proste, ucierane ciasto na jogurcie i oleju ze śliwkami
Szybkie i proste ciasto na jogurcie i oleju, które można przygotować z ulubionymi owocami. U mnie wciąż królują śliwki, więc nie mogłam wybrać inaczej. Do tego kruszonka, także na oleju. Delikatna i krucha. Całość smakuje i pachnie zabójczo. Prezentuje się chyba też nie najgorzej :) Urosło jak szalone! Dzięki jogurtowi pozostaje wilgotne na dłużej.
Przepis trafia do zbioru ciast ekspresowych, czyli takich, których przygotowanie (pomijając pieczenie) nie zajmuje dłużej niż 10 minut. Dla zabieganych jak znalazł :)
Składniki:
przepis z bloga Eksplozja Smaku, po małych zmianach
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dużych śliwek
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- ok. 1,5 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub 160 przy termoobiegu). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Śliwki pokroić w szóstki. Składniki na kruszonkę wymieszać do utworzenia... kruszonki :)
Jajka i cukry ubić na puszystą, białą masę. Ciągle mieszając wlać olej, a następnie jogurt. Na koniec stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do tortownicy (średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać pokrojone śliwki. Posypać kruszonką.
Piec ok. 40 minut. Uwaga: proszę nie sugerować się ślepo podanym czasem, bo każdy piekarnik jest inny - najlepiej już po ok. 30 minutach zerknąć na poziom wyrośnięcia ciasta, a później sprawdzać czy patyczek wbity w środek jest suchy. To znak, że ciasto upieczone.