Proste i pyszne ciasto z wiśniami
Kocham, no po prostu kocham wszelkie wiśniowe desery. Wiśnie to dla mnie letnie owoce idealne. Tak wspaniale łączą w sobie słodycz z lekko kwaskowatą nutą, że każde danie z nimi jest wyjątkowe. Desery zyskują na wyrazistości, nie są słodko mdłe, mają w sobie “to coś”!
Dziś postawiłam na super ciasto z wiśniami. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu (składniki wystarczy wymieszać tylko w misce, żaden mikser niepotrzebny!), lekkie i przy tym wilgotne (zawdzięcza to dodatkowi jogurtu greckiego)- długo zachowuje świeżość.
Przepis - Wydrukuj przepis Dodatki do ciasta z wiśniamiNa wierzchu ciasta znajdziecie oczywiście wiśnie (żadne zaskoczenie;), ale dodatkowo posypałam wierzch grubymi wiórkami kokosowymi (tzw. chipsami kokosowymi). Możecie wykorzystać płatki migdałowe, posiekane pistacje, a nawet ziarna sezamu.
Samo ciasto doprawiłam wanilią. Świetnie sprawdzi się jednak także świeżo otarta skórka z cytryny, która nadaje wypiekom wspaniały aromat. pamiętajcie jednak, aby otrzeć tylko żółtą część skórki cytryny, biała (znajdująca się pod nią) jest po prostu gorzka i może źle wpłynąć na smak ciasta.
Do wypieku ciasta z wiśniami wykorzystałam okrągłą foremkę o średnicy ok. 22 cm. Ciasto wyszło dość wysokie. Możecie wybrać więc nieco większą foremkę, ciasto w prawdzie wyrośnie nieco niższe, ale za to zyskacie więcej miejsca, w które możecie dodać wiśnie ;)
Wiśnie przed nałożeniem na ciasto oczywiście wcześniej wypestkowałam.
Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, można je przed ułożeniem na cieście obtoczyć lekko w odrobienie mąki ziemniaczanej- zwiąże ewentualny nadmiar płynów i tym sposobem owoce nie wpadną na dno ciasta.
Składniki:- wiśnie - ok. 1 szklanka, bez pestek
- jogurt grecki - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- olej/ roztopione masło - 3/4 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- wiórki kokosowe, płatki migdałów... - opcjonalnie, do posypania wierzchu
- W misce połącz “mokre” składniki:jogurt, jajka, olej (lub roztopione i ostudzone masło) oraz esencję waniliową.
- Dodaj cukier, wymieszaj.
- Do ciasta dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko wymieszaj, by nie było grudek.
- Ciasto przelej do wysmarowanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Na wierzchu rozłóż wiśnie (bez pestek).
- Wierzch dodatkowo możesz posypać np. wiórkami kokosowymi lub migdałami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do “suchego patyczka” przez ok. 40 minut.
- Przed wyjęciem z foremki ostudź.