Proste i pyszne ciasto z wiśniami

Proste i pyszne ciasto z wiśniami
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Proste i pyszne ciasto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kocham, no po prostu kocham wszelkie wiśniowe desery. Wiśnie to dla mnie letnie owoce idealne. Tak wspaniale łączą w sobie słodycz z lekko kwaskowatą nutą, że każde danie z nimi jest wyjątkowe. Desery zyskują na wyrazistości, nie są słodko mdłe, mają w sobie “to coś”!

Dziś postawiłam na super ciasto z wiśniami. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu (składniki wystarczy wymieszać tylko w misce, żaden mikser niepotrzebny!), lekkie i przy tym wilgotne (zawdzięcza to dodatkowi jogurtu greckiego)- długo zachowuje świeżość.

Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Proste i pyszne ciasto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki do ciasta z wiśniami

Na wierzchu ciasta znajdziecie oczywiście wiśnie (żadne zaskoczenie;), ale dodatkowo posypałam wierzch grubymi wiórkami kokosowymi (tzw. chipsami kokosowymi). Możecie wykorzystać płatki migdałowe, posiekane pistacje, a nawet ziarna sezamu.

Samo ciasto doprawiłam wanilią. Świetnie sprawdzi się jednak także świeżo otarta skórka z cytryny, która nadaje wypiekom wspaniały aromat. pamiętajcie jednak, aby otrzeć tylko żółtą część skórki cytryny, biała (znajdująca się pod nią) jest po prostu gorzka i może źle wpłynąć na smak ciasta.

Do wypieku ciasta z wiśniami wykorzystałam okrągłą foremkę o średnicy ok. 22 cm. Ciasto wyszło dość wysokie. Możecie wybrać więc nieco większą foremkę, ciasto w prawdzie wyrośnie nieco niższe, ale za to zyskacie więcej miejsca, w które możecie dodać wiśnie ;)

Wiśnie przed nałożeniem na ciasto oczywiście wcześniej wypestkowałam.

Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, można je przed ułożeniem na cieście obtoczyć lekko w odrobienie mąki ziemniaczanej- zwiąże ewentualny nadmiar płynów i tym sposobem owoce nie wpadną na dno ciasta.

Zdjęcie - Proste i pyszne ciasto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • wiśnie - ok. 1 szklanka, bez pestek
  • jogurt grecki - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • olej/ roztopione masło - 3/4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • wiórki kokosowe, płatki migdałów... - opcjonalnie, do posypania wierzchu
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. W misce połącz “mokre” składniki:jogurt, jajka, olej (lub roztopione i ostudzone masło) oraz esencję waniliową.
  2. Dodaj cukier, wymieszaj.
  3. Do ciasta dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko wymieszaj, by nie było grudek.
  4. Ciasto przelej do wysmarowanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  5. Na wierzchu rozłóż wiśnie (bez pestek).
  6. Wierzch dodatkowo możesz posypać np. wiórkami kokosowymi lub migdałami.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do “suchego patyczka” przez ok. 40 minut.
  8. Przed wyjęciem z foremki ostudź.

Kategorie przepisów