Proste ciasto z żurawiną a’la scones.
Gdy nie mam pomysłu na podwieczorek, piekę scones. To coś pomiędzy bułeczką i ciastkiem. Wypieka się je już na całym świecie, ale najbardziej kojarzą mi się z angielskimi, eleganckimi podwieczorkami przy filiżance herbaty. Scones są niezwykle prostym i smacznym wypiekiem. Ciasto na bazie proszku do pieczenia nie wymaga nawet użycia robota kuchennego, a wybór dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Ja najbardziej lubię je z owocami. Podane jeszcze lekko ciepłe z domowym, rozpuszczającym się masłem lub bitą śmietaną smakują nieziemsko. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ja kocham w nich najbardziej prostotę przygotowania, dzięki czemu mogę w zaledwie kilka chwil wyczarować pyszne bułeczki dla najbliższych.
Tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Postanowiłam więc upiec ciasto smakiem i strukturą przypominające angielskie scones. Chciałam, by można było cieszyć nim podniebienie przy porannej kawie i popołudniowej herbacie. Myślę, że udało mi się uzyskać oczekiwany efekt. Ciasto wyrosło pięknie, ma kruchą skórkę i jest przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Lekko skarmelizowany cukier dodaje ciastu niezwykłego aromatu, słodyczy i specyficznej chrupkości. Dodatek żurawin i orzechów sprawił, że zyskało zimowo-jesienny, lekko świąteczny już charakter. Na samą myśl o nim, robi się przyjemniej.
Najlepsze jest w dniu, w którym zostało upieczone. Polecam!
Składniki:
(okrągła forma o śr. 20cm)
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany 30%
- 2/3 szklanki mleka
- 150g zimnego masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki świeżych żurawin
- 1/2 szklanki pekanów (lub orzechów włoskich)
- skórka otarta z 1 limonki
- 2-3 łyżki cukru kryształu
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą i otartą skórką limonki.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je palcami wcierając w mąkę. Gotowa mieszanina powinna wciąż zawierać nierozmieszane do końca płatki masła.
- Mleko wymieszaj ze śmietaną i jajkami. Mieszając dodawaj do ciasta. Delikatnie rozmieszaj, tylko do połączenia się składników.
- Do ciasta dodaj żurawiny i posiekane lub pokruszone orzechy. Wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na natłuszczoną formę, wyrównaj zwilżoną dłonią i posyp cukrem.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!