Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką
Zamarzyło mi się ciasto - takie najzwyklejsze, ucierane - i koniecznie z rabarbarem. Wczoraj spełniłam to marzenie i upiekłam ciasto najprostsze z możliwych. Taki zwykły niedzielny placek, w sam raz na deser :) Polecam !
Przepis ze starego zeszytu, z epoki przedinternetowej ;)
Składniki :
ciasto :
- 4 jajka
- 1 czubata szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kruszonka :
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
+ 600 g rabarbaru i kilka truskawek
Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Truskawki pozbawić szypułek, małe pozostawić w całości, większe przekroić.
Przygotować kruszonkę : palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, aż konsystencją będą przypominać piasek.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać stopioną, przestudzoną margarynę i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x24 cm. Na cieście ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-50 minut . Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem .