Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zamarzyło mi się ciasto - takie najzwyklejsze, ucierane - i koniecznie z rabarbarem. Wczoraj spełniłam to marzenie i upiekłam ciasto najprostsze z możliwych. Taki zwykły niedzielny placek, w sam raz na deser :) Polecam !

Przepis ze starego zeszytu, z epoki przedinternetowej ;)

 Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny  - roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

kruszonka :

  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

+ 600 g rabarbaru i kilka truskawek

 

Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Truskawki pozbawić szypułek, małe pozostawić w całości, większe przekroić.

Przygotować kruszonkę : palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, aż konsystencją będą przypominać piasek.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać stopioną, przestudzoną margarynę i ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x24 cm. Na cieście ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek. Wierzch ciasta posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-50 minut . Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem .

 

Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów