Proste ciasto z gruszką i czekoladą.
Gdy w końcu w domu robi się cicho i spokojnie, siadam wygodnie w fotelu i nucąc swoje ulubione wieczorne rytmy mam ochotę sięgnąć tylko po kubek bursztynowej earl grey i zapaść się w lekturze książki, którą już tak dawno zaczęłam czytać. Zawsze jest coś pilnego do zrobienia… Nieraz pozostaje mi tylko ukradkiem zerkać w swój czytelniczy kącik, ale nie tym razem… nie dziś…
W takie wieczory jak ten przydaje się mieć zachomikowany w pojemniku kawałeczek ciasta. Najbardziej lubię te z owocami. Tym razem miałam gruszki. Przepiękne, rumiane i pękate owoce pełne smaku i aromatu. Dawno nie widziałam tak pięknych gruszek. Większość zjedliśmy tak po prostu, ale jedną największą przemyciłam do ciasta. Razem z czekoladą stworzyły wspaniały duet. Samo ciasto nie musiało być już wymyślne. To, które przygotowałam nie wymaga nawet użycia miksera. Klasyczny jogurtowiec. Smaczny i bajecznie prosty. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Smak też nas nie zawiódł.
Składniki:
(forma 30cmx20cm)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duża gruszka lub 2 mniejsze
- 100g deserowej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
- Składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej
- Formę natłuść i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę posiekaj.
- Jajka ubij trzepaczką z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj mąkę z proszkiem oraz solą i wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gruszkę umyj i nie obierając jej ze skórki usuń gniazdo nasienne.
- 2/3 owocu pokrój w kostkę. Pozostałą część w cienkie plasterki.
- 2/3 ciasta wyłóż na blachę i wyrównaj. Wyłóż gruszkę pokrojoną w kostkę oraz 2/3 posiekanej czekolady.
- Pozostałym ciastem przykryj owoce i czekoladę i wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż plasterki gruszki i wysyp pozostałą czekoladę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez około 45 minut. Ciasto powinno być rumiane i sprężyste na środku.
- Odstaw do wystygnięcia.
Smacznego!