Prosta babka jogurtowa ze śliwkami
Początek września, jest dla mnie zakończeniem pewnego etapu i zaczęciem nowego. Mimo, że mój syn jest już gimnazjalistą z drugiej klasy, wciąż jak co roku, po pewnym chaosie wakacyjnym związanym z różnymi porami wstawania i wyjazdami wszystko powoli się wplata w sztywne ramy czasowe. Regularne pobudki do szkoły, ta sama pora śniadania, a po południu obiadu, (które to w większości przypadków udaje nam się zjeść całą rodziną), pomagają mi bardziej skupić się na pracy i nie rozpraszać wszystkim dookoła (jak niektórzy z was wiedzą, pracuję w domu). Tak już mam, że pewien stopień rutyny i przewidywalnej codzienności jest moim dużym sprzymierzeńcem w zarządzaniu swoim czasem i zadaniami, które mnie czekają.
Wokół osiedla i w okolicach naszego lasu nawłoć kwitnie jak oszalała, co dla mnie jest znakiem, że lato ma się ku końcowi. Jako, że w tym roku zakwitła wcześniej, mam nadzieję, że pszczoły zdążą wyprodukować pyszny nawłociowy miód przed nadejściem chłodów.
A co na naszej działce? Słoneczniki, które posiałam na wiosnę - dla ptaków, aby miały naturalny karmnik - już są w użyciu! Myślałam, że teraz ptaki nie będą jeszcze zainteresowane nasionami słonecznika, bo tyle innych dobroci na świecie o tej porze roku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:)
A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi. Jest to metoda wykorzystywana przy muffinach. Tutaj też się sprawdziła. Po wsypaniu zawartości jednej z misek do drugiej, ciasta nie mieszamy długo. Tylko tyle, aby składniki się połączyły.
Prosta babka jogurtowa ze śliwkami keksówka dł. 32 cm
1,5 szkl. mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. cukru
1 kubeczek - 190 g jogurtu naturalnego
3 jajka
0,5 szkl. oleju
1,5 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej (lub 1,5 łyżeczki cukru waniliowego)
oraz 6-8 śliwek przekrojonych na ćwiartki
Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w jednej misce. Jogurt, jajka, olej i wanilię wymieszać w drugiej misce. Zawartość miski z suchymi składnikami wsypać do miski z mokrymi i wymieszać trzepaczką/rózgą tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki i na górze ułożyć ćwiartki śliwek - skórką do dołu, w dwóch rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Wyjąć na blat. Po 10 minut wyjąć z foremki i wystudzić na metalowej kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem. *użyłam szklanki o pojemności 250 ml
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016