Profiterolki z kremem bananowym i czekoladą
Profiterolki to nic innego jak małe ptysie, najczęściej wypełnione po brzegi fantastycznym kremem.
Idealne do popołudniowej kawy …
Idealne jako deser na randkę …
Idealne jako przekąska przed telewizorem w czasie nudy, czy też imprezowa przekąska.
Dziś mam dla Was przepis na profiterolki z obłędnym bananowym kremem i czekoladą.
Łatwe do zrobienia …
Szybkie do zjedzenia …
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO PTYSIOWE:
* woda – 150 ml
* masło – 60 g
* mąka pszenna – 85 g
* jajko – 2 szt
KREM BANANOWY :
* śmietana 36% – 300 ml
* banan – 1 szt
* cukier puder – 3 łyżki
* likier bananowy – 2 łyżki
DODATKOWO:
* mleczna czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
CIASTO:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę.
Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto.
Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy.
KREM BANANOWY:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozgniecionego banana, cukier i likier bananowy.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem bananowym ( ze szprycy ) i oblewamy roztopioną czekoladą.
Pycha!
DRUKUJ: