Pożywny lunch

Lubię zjeść ciepły posiłek podczas lunchu. Zazwyczaj wystarcza mi miska zupy jarzynowej albo żurku, lecz od czasu do czasu mam ochotę na jakąś ciepłą sałatkę. Oczywiście przygotowuje je dzień wcześniej. Wczoraj wracając z pracy wstąpiłam do polskiego sklepu i poza Krzywkowym ulubionym żółtym serem nabyłam również mrożony bób. Jestem wielką fanką tego warzywa i gdybym mogła jadłabym codziennie. Część bobu pochłonęłam ledwie skończył się gotować, a resztę zużyłam do sałatki z ziemniakami, szynką i ziołami.

Oto ona


Zdjęcie - Pożywny lunch - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pożywna sałatka z bobu, młodych ziemniaków i szynki

Składniki
Na 2 porcje
1 szklanka ugotowanego bobu
4 młode ugotowane ziemniaczki
3 plasterki szynki lub innej wędliny
Posiekany koperek (około 1 łyżki)
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
Mieszanka ziół
Łyżka oliwy

Przygotowanie
Ziemniaki pokroić w plasterki a wędlinę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić wędlinę i ziemniaki i smażyć ok. 3 min mieszając. Dorzucić na patelnie bób, dodać przyprawy, smażyć na złoto (ok. 3-4 min). Dorzucić koperek, pomieszać i jeść.
Pychotka

Kategorie przepisów

Podobne przepisy